Despre Universitatea Jagelloniană, înfiinţată în 1364, s-ar putea scrie… o bibliotecă întreagă. Facultatea de Medicină – una din cele trei cu care venerabila instituţie academică din Cracovia a debutat – este una performantă şi în prezent, conform indicatorilor scientometrici. Mai multe detalii despre oraşul de pe malul Vistulei şi despre celebra sa universitate, ne oferă dl conf. dr. Vitalie Teodoru.

 "> Sub ocrotirea dealului Wawel - Viața Medicală
Știri

Sub ocrotirea dealului Wawel

de Conf. dr. Vitalie TEODORU - sept. 4 2012
Sub ocrotirea dealului Wawel

Despre Universitatea Jagelloniană, înfiinţată în 1364, s-ar putea scrie… o bibliotecă întreagă. Facultatea de Medicină – una din cele trei cu care venerabila instituţie academică din Cracovia a debutat – este una performantă şi în prezent, conform indicatorilor scientometrici. Mai multe detalii despre oraşul de pe malul Vistulei şi despre celebra sa universitate, ne oferă dl conf. dr. Vitalie Teodoru.

 

   Cracovia, aşezată pe malul Vistulei şi dominată de dealul Wawel, este un oraş aristocrat, cultural şi universitar. Collegium Maius, prima clădire a universităţii înfiinţate în anul 1364, este astăzi bibliotecă universitară. Este copleşitor să citeşti în săli bătrâne de 650 de ani. Poţi face un film cu pereţii care ar istorisi cele văzute şi auzite. Probabil că aceste caracteristici se datorează faptului că oraşul a fost capitala Poloniei unificate de la mijlocul secolului XIV, până la începutul secolului XVII, adică mai bine de 250 de ani. Am fost pentru prima dată la Cracovia în 1958, prin ONT. După aproape 55 de ani, schimbările în bine sunt vădite. Clădirile monumentale şi cvartalele au fost renovate. În jargonul underground, este cool şi trendy. Absorbţia fondurilor europene a fost de 73% în perioada 2007–2012. Piaţa de carte se cifrează anual în Polonia la un miliard de euro, faţă de doar 100 de milioane de euro în România.
   Primele construcţii de piatră au apărut pe Wawel la sfârşitul secolului X – începutul secolului XI, precum rotonda sfinţilor Felix şi Adaukt. Castelul gotic a fost construit pe Wawel sub domnia regelui Cazimir cel Mare (1333–1370), iar palatul renascentist sub cea a regelui Zigmunt cel Bătrân (1506–1548). Stilul baroc este prezent după anul 1595. În decursul timpului, au lucrat aici nu numai constructorii polonezi, ci şi arhitecţi şi meşteri italieni. Vizitatorii rămân încântaţi de cahlele şi mobilierul întâlnite prin săli sau de tavanul „sălii sub capete“, care are sculptate în lemn policrom 30 de capete de bărbaţi şi femei originale rămase din cele 194 iniţiale. De asemenea, Catedrala alăturată de pe Wawel, înălţată în perioada 1320–1364 şi reconstruită în secolul XVIII, impresionează prin stilurile gotic (ex. capela reginei Sofia), renascentist (ex. capela regelui Zigmunt) şi baroc (ex. capela familiei Wasa). Clopotul Catedralei, cel mai mare din Polonia, răsună foarte rar. Ultima oară a bătut, cred, în 1978, când Karol Wojtyla, arhiepiscopul Cracoviei, a fost ales papă. „Acest clopot este sufletul Poloniei“, avea să spună papa Ioan Paul al II-lea. Castelul Wawel a servit drept reşedinţă unui număr mare de monarhi polonezi. În Catedrală sunt înmormântate, pe lângă monarhi, şi unele personalităţi ale Poloniei, ca legendarul erou Tadeusz Kosciusko şi poetul naţional Adam Mickiewicz.
   Cracovia s-a născut şi s-a dezvoltat sub ocrotirea înălţimii Wawel, a Castelului Regal şi a Catedralei. Documentele îl atestă ca important oraş comercial în secolul X. Credincioşii au biserici în stil romanic lucrate în piatră în secolul XI. Din anul 1257, putem vorbi de un plan urbanistic geometric, deoarece în decursul timpului apar Piaţa Centrală patrulateră (Rynek Glowny), cu o reţea de străzi drepte întretăiate în unghi drept de altele, întregul ansamblu având un contur aproximativ circular. De atunci se spune că planul seamănă cu vulturul de pe stema Poloniei: trunchiul este conturul oraşului circular menţionat, gâtul – strada Grodzka ce leagă oraşul de Wawel şi capul – chiar Wawel. Rynek, considerată de medievali cea mai întinsă piaţă din Europa, are două obiective pe care cohortele de turişti le vizitează în repetate rânduri: biserica Fecioarei Maria (1226–1478) şi Sukiennic (Halele, sec. XIV). În biserică se află celebrul altar realizat de Wit Stwosz în anii 1477–1489, ai cărui ucenici sau chiar el ar fi lăsat lucrări şi în Transilvania. Din turnul bisericii, la fiecare oră, se aude melodia trompetistului, numită „gheinala“. Halele au fost un centru imens îndeosebi pentru textile şi mirodenii, astăzi frecventat pentru suveniruri – bijuterii, chihlimbar, articole din piele. Tot în Rynek, mai puteţi urca pe treptele strâmte ale Primăriei vechi, pentru a admira panorama zonei. Centrul vechi al Cracoviei este înconjurat de un inel de verdeaţă numit Planty, alcătuit din 30 de grădini diferite ca stil, create în sec. XIX pe locul fortificaţiilor demolate, şi care găzduiesc muzee, librării, săli de spectacol, dar şi restaurante. Perimetrul pietonal Florianska a fost cândva traseul procesiunilor importante, inclusiv legate de încoronări şi funeralii regale. Ca iubitor al barocului, nu pot să nu amintesc că în Cracovia sunt cel puţin 20 de biserici baroce, printre care Sf. Apostoli Petru şi Pavel, Sf. Ana, a Piaştrilor. Sau superba curte de onoare barocă de la Collegium Juridicum.
   Polonezii sunt amatori de spectacole şi de localuri. Aşa se explică imensa diversitate de restaurante, cofetării, cafenele, cabarete, pub-uri, pizzerii, taverne, baruri cu şi fără muzică, cu şi fără scenă, cu şi fără cantautori sau recitatori. Cartierul Podgorze, printre ruinele căruia Steven Spielberg a filmat „Lista lui Schindler“, acum este reabilitat şi înţesat de asemenea localuri. Aici am savurat o narghilea cu gândul că la Varşovia există un cimitir musulman străvechi. Aici am băut o cafea printre rafturile de cărţi la cafeneaua literară „Rekawka“ cu gândul că un asemenea loc cultural boem nu există în Bucureşti. Aici, la „Drukamia bar“, am ascultat un concert de jazz live. În fostul cartier evreiesc Kazimierz poţi trece pragul celei mai vechi sinagogi din Polonia, deschisă ca muzeu mozaic.
   Nu insist asupra Universităţii Jagelloniene. Despre istoria şi performanţele ei în cursul a şase secole şi jumătate de funcţionare, despre nume ilustre de studenţi şi profesori pe care i-a avut s-a scris o bibliotecă întreagă. Este una dintre „doamnele în vârstă“ ale Europei. Aceeaşi vârstă de invidiat are şi Facultatea de Medicină a Universităţii Jagelloniene. Instituţia a debutat în 1364 cu trei facultăţi: Medicină, Drept şi Filosofie. Absolventul Facultăţii de Medicină din acele veacuri primea şi atestatul de „lector ordinarium“, cu dreptul de a preda medicina. Totalitatea medicilor absolvenţi timp de secole ai acestei instituţii de învăţământ superior de stat ar putea constitui populaţia unui oraş. Chapeau bas!
   După cum se ştie, unul dintre criteriile de performanţă a oricărei universităţi este numărul de citări de lucrări ştiinţifice proprii în literatura ştiinţifică internaţională. În acest sens, performanţele Facultăţii de Medicină în domeniul cercetării ştiinţifice sunt cu totul remarcabile. Rezultatele cercetărilor apar în reviste prestigioase (Nature, New England Journal of Medicine ş.a.). Într-un an au fost incluse în „Indexul“ din Philadelphia (ISI) 250 de titluri de lucrări ştiinţifice ale cercetătorilor Facultăţii de Medicină cracoviene şi 4.065 de citări. Cercetarea ştiinţifică de avangardă şi de înaltă ţinută reprezintă motivul principal pentru faptul că un număr notabil de profesori sunt aleşi membri ai academiilor străine şi poloneze (Polska Akademia Nauk – Academia de Ştiinţe Polonă şi Polska Akademia Umiejetnoœci – Academia de Excelenţă Polonă).
   Colectivul didactic şi de cercetare este format din 150 de profesori şi titulari de studii postdoctorale, precum şi 450 de doctori în ştiinţe medicale. După un examen de admitere riguros, sunt înscrişi anual 200 de noi studenţi la medicina generală şi 60 la cea dentară. Între anii 1995 şi 2009, au absolvit cursurile în limba engleză 420 de studenţi veniţi din alte ţări. Mi s-a părut interesantă includerea în programa de învăţământ, suplimentar faţă de curriculumul stabilit de minister, a unor discipline obligatorii ca deontologia, geriatria, medicina paliativă, evidenţa medicală. Studenţii fac practică în clinicile universitare şi departamente (totalizând 2.000 de paturi), participă activ la cercurile ştiinţifice organizate de Societatea Ştiinţifică a Studenţilor, dar şi la manifestările Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Studenţilor în Medicină, la care au câştigat numeroase distincţii. Anual sunt înscrişi la doctorat 40–50 de medici. În total, sunt 190 de doctoranzi.
   Cercetarea ştiinţifică din cadrul Facultăţii de Medicină se desfăşoară şi pe baza colaborării bilaterale cu instituţii de profil din Austria, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Rusia, SUA şi Ucraina. Unele proiecte sunt finanţate de Uniunea Europeană, Ministerul Ştiinţei şi Învăţământului Superior şi Ministerul Sănătăţii. Alte proiecte continuă prin Programele-cadru 6 şi 7 ale Uniunii Europene. Rezultate remarcabile în cercetare şi aplicative, recunoscute pe plan internaţional, au fost obţinute în genetică, biologie moleculară, imunologie, microbiologie, fiziologie experimentală, biochimie şi patologie moleculară, iar dintre disciplinele clinice, în hematologie, endocrinologie, neurologie, oncologie, cardiochirurgie, nefrologie, transplantologie.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe