Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Titruri de anticorpi neutralizanţi – Moderna vs. Comirnaty

Viața Medicală
Dr. Dan PEREŢIANU vineri, 10 septembrie 2021

Titrurile de anticorpi sunt mai mari după administrarea vaccinului de la Moderna față de vaccinul Pfizer-BioNTech.

Revista JAMA a publicat zilele trecute (Deborah Steensels et al., 30 august 2021) primul articol de analiză comparativă a efectelor proimunitare ale vaccinurilor de tip mRNA pe același grup de subiecţi: personalul medical dintr-un centru terţiar din Belgia (Ziekenhuis Oost-Limburg). Cercetătorii au studiat nivelurile de anticorpi dezvoltaţi în urma administrării vaccinurilor ModernaR (mRNA-1273) și ComirnatyR (BNT162b2, produs de Pfizer-BioNTech).

        Studiul a înrolat 1.647 de participanţi, dintre care 688 vaccinaţi cu Moderna, și 959 vaccinaţi cu Comirnaty. Titrurile de anticorpi au fost mult mai mari după administrarea Moderna faţă de Comirnaty, 3.836 U/ml vs. 1.444 U/ml, pentru toţi participanţii, p<0,001. Cercetătorii au studiat și separat participanţii, în funcţie de istoricul anterior de boală COVID-19 (vezi figuri). O analiză asemănătoare a fost efectuată și în funcţie de vârstă.

        Privind în evoluţie, datele cercetătorilor belgieni sugerează că nivelurile de anticorpi post-Comirnaty au timpul de înjumătăţire mai scurt faţă de vaccinul Moderna. Datele prezentate sugerează oportunitatea ca persoanele vaccinate cu Comirnaty, nu și cele cu Moderna, să se revaccineze după șase luni de la rapel.

Răspunsul imun umoral după administrarea vaccinurilor tip ARNm:

Figura 1

Figura 2 refacutaR

Bibliografie

Deborah Steensels, Noella Pierlet, Joris Penders, Dieter Mesotten, Line Heylen, Comparison of SARS-CoV-2 Antibody Response Following Vaccination With BNT162b2 and mRNA-1273. JAMA. Published online August 30, 2021. doi:10.1001/jama.2021.15125

Pereţianu D. Vaccinul Moderna asigură anticorpi neutralizanţi pentru patru variante de SARS-CoV-2. Viaţa Medicală (Buc), 2021, 33, 12 (1624): 10.

Etichete: titru anticorpi vaccin covid pfizer Moderna

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.