Newsflash
Știri

Unul din şase

de Dr. Maria DRAGOTĂ - nov. 7 2012
Unul din şase
   La 29 octombrie a fost marcată Ziua mondială a accidentului vascular cerebral – anul acesta cu tema „Unul din şase“, referindu-se la faptul că unul din şase oameni va avea un accident vascular cerebral (AVC) la un moment dat în decursul vieţii şi că un AVC va fi cauza morţii cuiva la fiecare şase secunde. În cazul a 85% din aceste persoane, factorii de risc, odată cunoscuţi, sunt prevenibili.
   Studiile au arătat că fibrilaţia atrială (FA) diagnosticată creşte riscul de accident vascular cerebral de cinci ori. Unul din cinci pacienţi diagnosticaţi cu AVC are FA. Terapiile antitrombotice au fost îmbunătăţite prin introducerea unor noi medicamente anticoagulante, astfel încât FA poate fi considerată acum un factor de risc modificabil, al cărui tratament poate reduce gradul de risc.
   Cele mai recente ghiduri de practică pentru prevenirea bolilor cardiovasculare ale Societăţii Europene de Cardiologie (ESC), revizuite anul acesta, descriu AVC ca a doua boală cardiovasculară majoră (după boala coronariană), în care prevenţia este eficientă. Peste jumătate din scăderea mortalităţii prin BCV în ultimele decenii a fost datorată modifi­cărilor factorilor de risc. În plus, tratamentul antihipertensiv reduce şi el riscul de AVC.
   Studiul Interstroke(2010) – care a analizat date privind AVC din 22 de ţări, arată că zece factori de risc sunt asociaţi cu 90% din riscul total de AVC. Efectele cele mai mari, imputabile factorilor de risc individuali, aparţin HTA – 35%, raportului talie/şolduri – 26,5%, fumatului – 19%. Cei mai mulţi FR pentru AVC sunt comuni şi pentru boala coronariană – HTA, fumat, obezitate, sedentarism, consumul excesiv de alcool. În plus, fibrilaţia atrială (chiar episoade scurte de FA silenţioasă) e în mod clar asociată cu un risc crescut de AVC.
   Conform World Stroke Organization, cei şase paşi pentru reducerea riscului de AVC sunt: cunoaşterea factorilor de risc personali – HTA, DZ, colesterolemie ridicată; activitatea fizică, exerciţiile regulate; evitarea obezităţii prin menţinerea unei diete sănătoase; limitarea consumului de alcool; evitarea fumatului; învăţarea recunoaşterii semnelor de avertizare asupra unui AVC.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe