Newsflash
Știri

Ziua internațională a moașelor: mai multe investiții, mai multe vieți salvate

de L. Budin - mai 5 2021
Ziua internațională a moașelor: mai multe investiții, mai multe vieți salvate

Pe 5 mai, se aniversează în peste 50 de țări Ziua internaţională a moaşelor. Tema din acest an este „Urmăriţi statisticile: investiţi în moaşe” („Follow the Data: Invest in Midwives”).

Confederaţia Internaţională a Moaşelor (CIM), cu 143 de asociații membre din 124 de țări, este o organizaţie non-guvernamentală şi reprezintă moaşele şi organizaţiile din întreaga lume, care au drept obiective comune îngrijirea mamelor şi a nou-născuţilor.

Anul acesta a fost lansat și raportul 2021 – SoWMy, privind situaţia moaşelor din lume, arată reprezetanții CIM, citați de Agerpres.

moase-zi

Realizat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (FNUAP), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Confederaţia Internaţională a Moaşelor (CIM), raportul oferă o bază de date actualizată şi o analiză detaliată a impactului moaşelor asupra rezultatelor sănătăţii materne şi a nou-născuţilor şi rentabilitatea investiţiilor în moaşe.

Rol important

Țările trebuie să facă mai mult pentru a asigura asistentelor medicale şi moaşelor un mediu ferit de pericole, în care să îşi desfăşoare activitatea, să fie respectate de colegii din domeniul medical şi de membrii comunităţii, iar munca lor se fie integrată între alte specialităţi din domeniul sănătăţii, se arată în raport.

La nivel global, 70% din forţa de muncă din domeniul social şi cel al sănătăţii e reprezentată de femei. Asistentele şi moaşele reprezintă o mare parte dintre aceasta, ele jucând un rol esenţial în domeniul îngrijirii mamei și copilului, inclusiv în perioade de epidemie, în anumite contexte fragile sau în stări de conflict.

tragedii evitate

Creşterea investiţiilor în pregătirea şi dotarea moaşelor, pentru o activitate optimă, ar putea salva până la 4,3 milioane de vieţi în fiecare an.

Acoperirea la nivel mondial a intervenţiilor efectuate de moaşe ar evita 67% din decesele materne, 64% din decesele neonatale şi 65% din naşterile de copii morţi, se mai arată în raportul SoWMy.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Confederaţia Internaţională a Moaşelor conlucrează pentru organizarea manifestărilor din această zi, pentru a promova calitatea de moaşă ca însoţitor calificat pentru gravide şi participarea acesteia la naştere. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe