Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Ziua Medicinei Militare, marcată weekendul trecut

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 23 august 2021, ora 11:12

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” dedică un articol amplu Zilei Medicinei Militare, marcată în țara noastră, anual, la 21 august.

În urmă cu 159 de ani, la 21 august 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna Înaltul Decret Domnesc nr. 4629 pentru înfiinţarea Corpului ofiţerilor sanitari ai Armatei Române şi a Direcţiei Generale a Serviciului Sanitar Român. 

captura foto ziua medicinei militare
Captură foto de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” (Facebook)

Acest document reprezintă certificatul de naştere a unei profesii de mare onoare şi responsabilitate, se arată pe pagina oficială de Facebook a Institutului „Cantacuzino”.

Anul acesta se marchează, așadar, 159 de ani de la semnarea acestui decret, ocazie cu care reprezentanții Institutului „Cantacuzino” au subliniat importanța vaccinării.

„Medicul militar Ion Cantacuzino a avut o deosebită contribuție  în protecția populației civile și a militarilor Armatei României în al doilea Război Balcanic (1913) prin lichidarea focarelor de holeră, organizând o campanie de vaccinare, în pofida faptului că mulți cercetători urmăreau descoperirea unei seroterapii eficace. Profesorul Cantacuzino a învins scepticismul general manifestat față de vaccinare și a pornit la aplicarea ei cu vaccin produs în cadrul Laboratorului de Medicină Experimentală pe care-l înființase în anul 1901, predecesor al Institului Național de Seruri și Vaccinuri Dr. Ion Cantacuzino care urma să fie înființat în aprilie 1921”, se arată pe rețeaua de socializare. 

Postarea dedicată Zilei Medicinei Militare poate fi citită integral la acest link.

Etichete: medicina militara ziua medicinei militare Institutul Cantacuzino ofiteri sanitari decret domnesc ion cantacuzino prof. dr. Ion Cantacuzino vaccinare medicina experimentala dezvoltare medico militara

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.