Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Stop MTX pentru două săptămâni

de Dr. Mariana MINEA - dec. 22 2023
Stop MTX pentru două săptămâni

Persoanele cu boli autoimune aflate în tratament cu metotrexat (MTX) vor întrerupe timp de două săptămâni administrarea medicamentului imediat după ce primesc boosterul împotriva COVID-19.

         Este concluzia și recomandarea unui studiu publicat recent în The Lancet, realizat cu persoane care primiseră deja trei sau patru doze de vaccin anti-COVID. Rezultatele confirmă observaţiile studiilor realizate în ultimii doi ani pe acest subiect. În pandemie, societăţile știinţifice de reumatologie au recomandat oprirea metotrexatului timp de o săptămână după vaccinarea anti-COVID.

        Metotrexatul este un medicament care induce imunosupresie și care, la persoanele care au recomandare pentru acest tratament, este administrat săptămânal.

        Potrivit actualului studiu, pacienţii care au întrerupt MTX au avut niveluri mai mari de anticorpi comparativ cu cei care nu au întrerupt deloc medicamentul, atât la 4 săptămâni, cât și la 26 săptămâni de la primirea boosterului. Proporţia persoanelor care au prezentat acutizări ale bolii inflamatorii în cele două săptămâni a fost mai mare în grupul care a oprit medicamentul.

        Pacienţii incluși în studiu aveau boala controlată prin tratament și primeau MTX de cel puţin trei luni. De asemenea, decizia de a întrerupe metotrexatul trebuie individualizată și adaptată în funcţie de contextele particulare, mai spun ei. În plus, rezultatele studiului nu se aplică automat și altor tipuri de vaccinuri.

        Așadar, cei care se vaccinează anti-COVID chiar în ziua în care ar trebui să-și administreze MTX nu vor mai lua medicamentul în ziua respectivă și nici în săptămâna următoare. Cei care se vaccinează în altă zi vor sări cele două doze săptămânale de MTX care ar urma vaccinării.


Notă autor:

https://www.thelancet.com/journals/lanrhe/article/PIIS2665-9913(23)00298-9/fulltext

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe