Newsflash
ACTUALITATE Știri

Strategia HIV/SIDA trebuie implementată și finanţată

de Cristina GHIOCA - iun. 23 2023
Strategia HIV/SIDA trebuie implementată și finanţată

Autorităţile trebuie să intensifice demersurile pentru a demara implementarea măsurilor cuprinse în Strategia Naţională HIV/SIDA 2022-2030, au atras atenţia participanţii la o dezbatere pe această temă.

Săptămânile următoare ar urma să fie pus la punct un plan de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale HIV/SIDA 2022-2030, a anunţat prof. dr. Adrian Streinu- Cercel la dezbaterea „Implementarea Strategiei Naţionale HIV/SIDA – direcţii de acţiune” organizată, la 15 iunie, de Federaţia UNOPA.

Experţii prezenţi au evidenţiat necesitatea urmării pașilor de parcurs prevăzuţi în strategie, accesarea de surse de finanţare și urgentarea unor acţiuni prioritare în domeniul prevenirii, educaţiei, testării, diagnosticării și tratamentului din domeniul infecţiei HIV în România. Toate au scopul de a se asigura premisele unor rezultate în acord cu direcţiile de acţiune internaţionale privind gestionarea infecţiei HIV.

„Urmează ca în cursul săptămânilor viitoare să punem la bătaie un plan de acţiune, să mișcăm lucrurile până în toamnă, apoi e nevoie să umblăm după fonduri... Obligatoriu trebuie să găsim fonduri, contăm și pe suportul Ministerului Sănătăţii, vedem și PNRR-ul ce poate să ne ofere și vom reuși... Testarea HIV trebuie să fie disponibilă pentru toată lumea, inclusiv cu teste care să se găsească la farmacie, cu preţuri rezonabile”, a arătat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României.

Sprijin prin noul Contract-cadru

La rândul său, conf. dr. Adela Cojan, președintele CNAS, a subliniat sprijinul pe care instituţia pe care o conduce îl aduce în implementarea strategiei prin măsurile cuprinse în noul Contract-cadru: „Intervenim începând cu data de 1 iulie, (...) cu acel segment esenţial în managementul maladiei HIV/SIDA și acela al profilaxiei primordiale, al controlului și reducerii factorilor de risc asociaţi infecţiei cu HIV/SIDA”. Ea a arătat că sprijinul pe care CNAS îl poate aduce în acest sens este legat de identificarea comportamentelor de risc, precum și a celor privind încărcătura emoţională care poate conduce la depresie sau anxietate. În acest context, președintele CNAS a subliniat rolul pe care medicii de familie îl vor avea în gestionarea infecţiei: „Medicii de familie devin, odată cu noul Contract-cadru, un partener în implementarea programelor de prevenţie. Bonificarea serviciilor de prevenţie și mărirea timpilor alocaţi în construirea acestor riscograme personale sunt măsuri pe care le-am luat în sprijinul acestor servicii”.

Despre importanţa implementării strategiei a vorbit și Iulian Petre, directorul executiv al UNOPA: „Este imperios necesar ca strategia să nu rămână doar un document frumos pe hârtie. Este nevoie ca aceasta să fie finanţată și implementată. Știm ce trebuie făcut și cum trebuie făcut. Numai așa vom ajunge să avem rezultatele prevăzute, rezultate concrete în ţinerea sub control a acestei infecţii!”.

La finalul lui 2022, în România trăiau 17.923 de persoane infectate cu virusul HIV, iar numărul total de cazuri nou diagnosticate pe parcursul întregului an a fost de 707, arată datele furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România. Căile de transmitere frecvente în cazul persoanelor diagnosticate în 2022 sunt: sex neprotejat (heterosexual) – 60,4%; bărbaţi care fac sex cu alţi bărbaţi – 30,3%; consumatori de droguri injectabile – 6,6%. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe