Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Studiile anului 2023 în neurologie

de Dr. Mariana MINEA - ian. 12 2024
Studiile anului 2023 în neurologie

Medscape trece în revistă cele mai importante studii din neurologie publicate în 2023, alese de dr. Christoph Diener de la Universitatea Duisburg-Essen din Germania.

Lista include studiile privind anticorpii monoclonali folosiţi în tratamentul bolii Alzheimer – lecanemab și donanemab –, dovediţi că încetinesc progresia declinului cognitiv la acești pacienţi. Tratamentul este foarte costisitor și prezintă unele efecte adverse, care necesită monitorizare prin IRM.

        Medicamentele antiepileptice moderne precum lamotrigina și leviracetamul pot fi administrate femeilor însărcinate. Un studiu publicat în august arată că acestea nu afectează funcţia cognitivă a copiilor cu vârsta de până la 3 ani ai acestor femei. Altă menţiune vizează conduita în cazul sindromului radiologic izolat – este vorba de prezenţa unor semne pe IRM ce ridică suspiciunea de scleroză multiplă. Două studii controlate prin placebo au arătat că administrarea de dimetil fumarat, respectiv de teriflunomidă poate întârzia apariţia primului episod de scleroză multiplă la aceste persoane.

        Un alt studiu vizează glioamele de grad redus. Astfel, vorasidenib, un inhibitor dual pentru enzimele care au suferit mutaţii la acești pacienţi, îmbunătăţește prognosticul și pare a fi primul tratament eficient în cazul lor.

        Un studiu de fază 2 aduce speranţă în cazul pacienţilor cu scleroză laterală amiotrofică – este vorba de un subgrup mic de pacienţi (1-2% din total), care prezintă mutaţii la nivelul genei SOD1. Studiul analizează eficienţa unui medicament – tofersen – care scade concentraţia proteinei SOD1 la nivelul lichidului cerebrospinal.

Speranţe pentru pacienţii cu migrenă

        Alt studiu inclus în lista doctorului Diener a vizat tratamentul migrenei. Potrivit acestui studiu, realizat pe baza Registrului German privind Migrena, pacienţii trebuie să aibă ocazia de a încerca trei triptani diferiţi înainte de a fi consideraţi nonresponderi la această categorie terapeutică. În plus, este în studii o nouă moleculă implicată în apariţia migrenei – este vorba de PACAP (pituitary adenylate cyclase-activating polypeptide). Un studiu controlat prin placebo prezentat la cea mai recentă ediţie a International Headache Congress a arătat că un anticorp monoclonal direcţionat împotriva PACAP este superior placebo la acești pacienţi. Astfel, acesta poate fi o alternativă pentru persoanele care nu răspund la anticorpii monoclonali direcţionaţi împotriva CGRP (calcitonin gene-related peptide).

        Nu în ultimul rând, medicul citează și studiul care demonstra că trombectomia este superioară îngrijirii standard la pacienţii care au suferit un accident vascular cerebral ischemic de mari dimensiuni, fără să asocieze un risc mai mare de hemoragie intracerebrală.

 

 


Notă autor:

https://www.medscape.com/viewarticle/999076

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe