Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Studiu: paiele din hârtie conțin substanțe chimice toxice

de Florentina Ionescu - aug. 28 2023
Studiu: paiele din hârtie conțin substanțe chimice toxice

O cercetare recentă arată că paiele din hârtie nu sunt chiar atât de „eco-friendly”, iar 90% dintre aceste produse conțin substanțe chimice perfluoroalchilate, așa numitele PFAS.

Un nou studiu european a scos la iveală că 90% dintre așa-numitele paie din hârtie (prietenoase cu mediul) conțin „forever chemicals”, adică acei compuși chimic care nu se descompun sau abia dacă se descompun și care se pot acumula în organismul nostru, ducând la apariția unor probleme de sănătate. Rezultatele acestea sunt în corelație cu rezultatele unui studiu recent efectuat în SUA, scrie New Atlas

PFAS sau „forever chemicals” este numele dat unui grup alcătuit din peste 12.000 de substanțe, care sunt cunoscute în mod formal ca „substanțe chimice perfluoroalchilate”, termenul de „forever” făcând referire la faptul că sunt veșnice, pentru totdeauna în corpurile noastre. 

Oamenii sunt expuși, în principal, la PFAS prin intermediul alimentelor și apei potabile. În plus, multe ambalaje și pungi din plastic conțin PFAS, iar substanțele acestea pot ajunge în alimentele pe care le mâncăm. 

Un studiu din anul 2021, realizat în Statele Unite ale Americii, a arătat că substanțele chimice perfluoroalchilate (PFAS) erau prezente în paiele de hârtie (cele făcute din surse vegetale, deci nu paie din plastic), iar ulterior, cercetătorii de la Universitatea Antwerp, din Belgia, au analizat paiele realizate din diverse materiale, pentru a vedea dacă același lucru este valabil și în Europa. 

Cercetătorii au testat 39 de branduri diferite de paie, făcute din hârtie, sticlă, bambus, oțel inoxidabil și plastic și le-au analizat conținutul pentru a acoperi 29 de compuși chimici din clasa PFAS. 

Majoritatea brandurilor de paie testate (69%) conțineau PFAS, iar în total au fost detectate 18 substanțe diferite din clasa PFAS. Studiul menționat a arătat că paiele din hârtie au fost cele cu riscul cel mai mare de a conține „forever chemicals” sau PFAS, iar aceste substanțe chimice au fost detectate în 90% dintre brandurile testate, deși concentrațiile lor variau. 

Acidul perfluorooctanoic (PFOA), un compus chimic asociat cu colesterolul mărit, un răspuns imun redus, afectarea glandei tirode și cu creșterea riscului de cancer la rinichi și de cancer testicular, a fost cel mai frecvent detectat la aceste branduri. Totuși, PFOA a fost interzis la nivel global încă din anul 2020. 

De asemenea, în studiu au fost detectate și acidul trifluoroacetic (TFA) și acidul trifluorometansulfonic (TFMS), substanțe care sunt extrem de solubile în apa și care ar putea să pătrundă, prin paiele de hârtie, în băuturile pe care le consumăm. 

Studiul a arătat că paiele din bambus au fost puțin mai bune decât cele din hârtie, iar PFAS au fost descoperite în doar 80% dintre brandurile testate. Substanțele chimice toxice au fost descoperite în 75% din paiele din plastic și în 40% din brandurile de paie din sticlă. În niciunul dintre paiele din inox testate nu au fost detectate PFAS. 


Notă autor:

Fotografie de la Vlad Chețan: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/design-aspect-creativitate-culoare-3018819/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe