Newsflash
ACTUALITATE Știri

Studiu: peste 60% dintre persoanele obeze au carențe de vitamina D

de L. Budin - dec. 14 2023
Studiu: peste 60% dintre persoanele obeze au carențe de vitamina D

Peste 60% dintre persoanele suferind de obezitate prezintă valori mai mici de vitamina D față de nivelul optim, arată un studiu intern, realizat în cadrul unei clinici din București.

Un studiu intern realizat în cadrul unei clinici a evidențiat niveluri alarmant de scăzute ale vitaminei D în rândul pacienților, în urma analizei de laborator 25-OH-vitamina D. Studiul a fost desfășurat în perioada 2022-2023, implicând un număr de 210 participanți, se arată într-un comunicat. 

Rezultatele studiului realizat de Clinica Smart Nutrition au arătat că o proporție semnificativă de pacienți - 79% - prezentau un deficit de vitamina D. Din totalul acestora, circa 50% aveau o carență de vitamina D, în timp ce restul, până la 79% aveau niveluri insuficiente pentru menținerea unei stări optime de sănătate. 

Studiul mai relevă o corelație între statusul ponderal și nivelul de vitamina D din sânge. Dintre pacienții cu greutate normală (indice de masă corporală IMC < 25 kg/m2), doar 25% aveau carență de vitamina D. În comparație, 45% dintre pacienții supraponderali (IMC între 25 și 29,9 kg/m2) prezentau carență de vitamina D, iar în cazul pacienților obezi (IMC > 30 kg/m2), peste 60% dintre aceștia aveau carență de vitamina D.

Astfel, la persoanele supraponderale și cele obeze se întâlnește mai des deficitul de vitamina D, comparativ cu persoanele cu greutate normală. 

Persoanele supraponderale și obeze asociază frecvent un nivel scăzut de vitamina D în sânge din cel puțin trei motive : sechestrarea acesteia în țesutul adipos, aportul inadecvat și sinteza redusă la nivelul pielii din lipsa expunerii la soare. Mulți pacienți cu obezitate evită acest lucru din cauza imaginii negative pe care o au despre corpul lor”, afirmă dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, doctor în medicină, certificată SCOPE.   

În ceea ce privește procentul pacienților cu un nivel optim de vitamina D, rezultatele au fost următoarele: 33% dintre pacienții normoponderali au înregistrat un nivel optim de vitamina D, față de 21% dintre pacienții supraponderali și 15% dintre pacienții care suferă de obezitate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe