Newsflash
ACTUALITATE Știri

Tehnologia CRISPR/Cas9 ar putea trata cancerele determinate de fuziuni genice (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - sept. 8 2023
Tehnologia CRISPR/Cas9 ar putea trata cancerele determinate de fuziuni genice (studiu)

Un studiu preclinic, realizat de o echipă de la Arhus University din Danemarca, arată că afecțiunile oncologice determinate de fuziuni genice ar putea fi tratate cu ajutorul tehnologiei CRISPR/Cas9.

Potrivit studiului, publicat în Leukemia, prin intermediul tehnologiei CRISPR/Cas9 terapia genică permite blocarea diviziunii celulare în cazul leucemiei acute mieloide (LAM), un tip de cancer hematologic agresiv. 

„Acest tip de abordare ar putea fi folosită și pentru cancerele solide determinate de fuziuni, cum ar fi anumite tipuri de cancere pulmonare sau sarcoame. Oncogenele (gene care favorizează dezvoltarea cancerului) de fuziune sunt gene hibride ce apar în urma rearanjamentelor cromozomiale și determină semnale celulelor să se dividă necontrolat”, se menționează în studiu.

Aceste oncogene sunt implicate în peste 16% din cancerele umane, reiese din datele disponibile în Cancer Genome Atlas

Fuziunile au devenit ținte terapeutice importante deoarece au specificitate pentru celulele canceroase. Inhibarea creșterea celulelor tumorale in vivo și in vitro s-a reușit prin interferarea transcriptelor (moleculele de ARN ) derivate din aceste gene.

Concret, tehnologia CRISPR/Cas9 permite realizarea de „rupturi” țintite a diferitelor porțiuni din genom, oferind noi perspective pentru tratarea bolilor genetice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe