Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Tratament nou pentru pacienţii cu colită ulcerativă

de Dr. Mariana MINEA - feb. 23 2024
Tratament nou pentru pacienţii cu colită ulcerativă

Comisia Europeană a aprobat etrasimod pentru tratamentul pacienţilor cu colită ulcerativă în formă moderată până la severă.

        Este vorba de pacienţii care nu mai răspund sau răspund inadecvat la tratamentul convenţional biologic sau cu inhibitor al kinazei Janus, precum și cei care au dezvoltat reacţii adverse grave la aceste tratamente. Medicamentul se administrează în doză de 2 mg o dată pe zi.

        Studiile ELEVATE UC 52 și ELEVATE UC 12 au demonstrat eficacitatea și siguranţa etrasimod, inclusiv o îmbunătăţire a calităţii vieţii pacienţilor astfel trataţi. Cele mai frecvente reacţii adverse au fost limfopenia (11%) și cefaleea (7%). În octombrie 2023, medicamentul a primit și aprobarea Administraţiei pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA).

        Etrasimod este un modulator al receptorului de sfingozin 1-fosfat și se leagă selectiv pe subtipurile 1, 4 și 5 ale receptorului. Este cel de-al doilea medicament din această clasă, după ozanimod, aprobat de FDA în 2021. Ambele medicamente au o serie de contraindicaţii. Printre ele: istoricul de infarct miocardic, de angină instabilă, accident vascular cerebral sau accident ischemic tranzitoriu, precum și insuficienţa cardiacă ce a necesitat spitalizare în ultimele șase luni sau aritmiile necorectate prin pacemaker.

        Etrasimod se leagă de limfocitele T și previne acţiunea lor la nivelul colonului. Legarea de celulele implicate în apărarea organismului face ca medicamentul să crească riscul de infecţii.

        Colita ulcerativă este o boală autoimună, una dintre bolile inflamatorii intestinale, alături de boala Crohn. Se manifestă prin dureri abdominale și tranzit accelerat și afectează calitatea vieţii pacientului și capacitatea organismului de-a asimila nutrienţii. Tratamentul convenţional constă în administrarea de antiinflamatoare, corticosteroizi și imunomodulatoare.


Notă autor:

https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/pfizer-inflammatory-bowel-disease-drug-wins-european-commission-approval-2024-02-19/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe