Newsflash
Știri

Tratament pentru unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer mamar, lansat în România

de L. Budin - nov. 23 2023
Tratament pentru unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer mamar, lansat în România

Lansarea primului produs oncologic în România, care se adresează pacienților adulți cu cancer de sân triplu negativ nerezecabil sau metastazat, a avut loc în cadrul Congresului Național de Oncologie în octombrie a.c.

Compania biofarmaceutică americană Gilead Sciences, care activează și în România, anunță extinderea prezenței sale și în aria terapeutică oncologie prin lansarea în România a primului produs din portofoliu destinat pentru tratarea unuia dintre cele mai agresive tipuri de cancer mamar, se arată într-un comunicat.

Compania a avut o prezență însemnată în cadrul Congresului Național de Oncologie 2023, desfășurat în perioada 12-14 octombrie 2023 la Poiana Brașov. În cadrul evenimentului, Gilead Sciences România a prezentat profesioniștilor din domeniul sănătății principalele date cu privire la primul produs al companiei în aria oncologiei.

Acesta este destinat pacienților adulți cu cancer mamar nerezecabil sau metastazat, triplu negativ (mTNBC), care au utilizat anterior două sau mai multe terapii sistemice, incluzând cel puțin una pentru boală în stadiu avansat .

Aviz favorabil ANMDMR

Produsul a primit în martie 2023 avizul favorabil al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România pentru intrarea necondiționată în lista medicamentelor compensate pentru această indicație și așteaptă Hotărârea de Guvern pentru a intra în lista celor compensate de stat.

Ne bucură faptul că putem pune la dispoziția pacienților români acest tratament de ultimă generație care tratează una dintre cele mai agresive forme de cancer de sân. Sperăm ca decizia Guvernului de a pune la dispoziția pacienților care au atâta nevoie de tratament să vină cât mai repede, astfel încât să ne urmăm scopul de a crea o lume mai sănătoasă pentru toți oamenii”, a spus Claudiu Cheleș, director general Gilead Sciences România.

Terapie de ultimă generație

Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) este un tip de cancer de sân agresiv, care are o șansă mai mare de a recidiva sau de a deveni metastatic față de alte tipuri de cancer de sân .

Cancerul de sân triplu negativ metastatic este un tip de cancer de sân agresiv și până acum a fost foarte dificil de tratat. Chimioterapia este tratamentul la care se apelează frecvent în aceste cazuri, însă aceasta nu oferă rezultatele pe care ni le dorim pentru pacienți și duce la scăderea calității vieții acestora. Prin natura acestui cancer, care de multe ori nu are niciunul dintre cei mai comuni trei receptori de suprafață celulară în cancerul de sân, avem nevoie de terapii de ultimă generație, țintite, care îmbunătățesc rata de supraviețuire și calitatea vieții pacienților”, a declarat dr. Răzvan Curcă, medic primar oncologie medicală.

Programul Gilead de dezvoltare clinică în expansiune rapidă pentru acest produs este construit pe obiectivul de a oferi pacienților o viață mai lungă și mai bună. Cunoscută ca un lider în tratamente antivirale, de la terapii antiretrovirale pentru pacienții cu HIV și tratamente fără interferon pentru hepatita C până la primul medicament autorizat pentru tratamentul COVID-19, compania Gilead își propune să devină un lider de top în oncologie în următorii ani.

Suntem pe cale să devenim o companie aflată în top 10 în oncologie la nivel global până în 2030 și, în cele din urmă, să ajutăm la tratarea unor diverse tipuri de cancer prin terapiile specifice pe care le dezvoltăm. Împreună cu compania Kite, care face parte din grupul Gilead, am construit un portofoliu oncologic de talie mondială cu aproximativ 60 de programe de cercetare clinică, acoperind până în acest moment peste 20 de indicații oncologice”, a mai subliniat Claudiu Cheleș.


Notă autor:

În imagine: Claudiu Cheleș, director general Gilead Sciences România

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe