Newsflash
Cultură

Trei perspective fotografice

de Dr. Raluca BULEA - ian. 26 2024
Trei perspective fotografice

Mai multe instituţii culturale din București organizează în această perioadă o serie de expoziţii fotografice pentru a marca Ziua fotografiei.

Anul acesta, Institutul Liszt din București ne introduce într-un univers de metafore fluide, prin expoziţia „Fiinţe transparente” a artistului Balla Árpád Zoltán (Odorheiu Secuiesc). Într-o perspectivă pur artistică, fotograful ne împărtășește roadele unor reflecţii personale, soldate cu experimentări vizuale multiple, reunite într-o călătorie de idei și imagini. 

Deschisă până la 16 februarie a.c., expoziţia ne poartă cu gândul la începuturile fotografiei ca artă, dar și la trecutul picturii, la naturile statice, precum și la lucrările de artă abstractă. Fotograful a ales să lanseze întrebări și teme de meditaţie către public. Pentru aceasta a folosit jocul de transparenţe, contururi, lumini și umbre oferite de diferite recipiente din sticlă, prin care a dorit să simbolizeze esenţa existenţei și natura umană. Ceea ce a reușit să realizeze este incitant, îngrijorător și frumos în același timp.

O călătorie personală trans­pusă în clișee fotografice putem descoperi și la sediul Institutului Goethe din București, însoţind-o pe fotografa Géraldine Cario pe traseul „Paris-Odessa: călătorie în clar-obscur”. Prezentată și la Timișoara, expoziţia, realizată sub forma unor diapozitive retro iluminate de mari dimensiuni, va rămâne la București până în 17 februarie 2024. 

În cadrul ei, publicul este invitat să exploreze, alături de artistă, o serie de experienţe și traume de familie. Scopul este de a înţelege mai bine întâmplările din trecut, de a le împărtăși cu ceilalţi, din dorinţa ca anumite situaţii și contexte istorice și politice să fie fixate în memoria publică, spre a servi de exemplu și luare aminte.

Reanalizarea și recontextualizarea realităţii

Alături de imagini, Géraldine Cario s-a folosit în demersul său artistic și de texte sau de simple cuvinte. Unele dintre ele au fost grupate în „Memorialul cuvintelor căzute, drumuri spre exil... și înapoi”. Lucrarea a fost realizată după evenimentele din Israel, începute în octombrie 2023. Dincolo de poveștile personale, istoria este consemnată și vizual, prin intermediul fotografiilor documentare. Valoarea lor sporește în timp și oferă în plus oportunitatea de a reanaliza evenimentele prin prisma distanţei temporale și a modului în care anumite situaţii și-au găsit rezolvarea peste ani.

O astfel de privire retrospectivă și de recontextualizare a unor realităţi poate fi făcută în cadrul expoziţiei „Deceniul prodigios. Constituţia vie”. Aceasta cuprinde o serie de fotografii realizate de Benito Román, în perioada de zece ani (1975-1985) care a urmat reinstaurării monarhiei în Spania și aprobării unei noi Constituţii a ţării. Organizată de Institutul Cervantes din București, împreună cu Muzeul Naţional de Artă al României, la parterul Sălii Auditorium, expoziţia poate fi vizitată până la finalul lunii februarie. Ea reprezintă o ocazie de explorare a unor momente de tranziţie din istoria recentă a Spaniei.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe