Newsflash
Știri

Un raport evidențiază legătura dintre sănătate și fericire

Un raport evidențiază legătura dintre sănătate și fericire

Un corp sănătos și o minte sănătoasă sunt cu adevărat cheia fericirii noastre generale, potrivit unui nou studiu realizat de experți de top în domeniul sănătății și wellnessului.

„Raportul Herbalife privind nivelul de sănătate și fericire”, bazat pe un sondaj realizat de IPSOS, a analizat obiceiurile alimentare și de activitate fizică, rutina de somn și nivelul de fericire perceput de persoane din nouă țări europene, se arată într-un comunicat. Conform documentului, 84% dintre românii care se consideră fericiți au declarat, de asemenea, că sunt sănătoși.

 

Schimbarea obiceiurilor alimentare

Tiparele alimentare tradiționale se schimbă. Doar 35% dintre români consideră că cele trei mese tradiționale pe zi sunt esențiale pentru o dietă sănătoasă și echilibrată. Acest lucru sugerează o schimbare către o alimentație care presupune cantități mici de alimente, dar servite mai des pe parcursul unei zile, incluzând un consum mare de fructe și legume, hidratare și un aport echilibrat de proteine, carbohidrați și grăsimi. 

Datele mai au relevat o lipsă de cunoștințe despre alimentele pe bază de plante, doar 15% dintre respondenți considerând că acestea pot contribui la o dietă sănătoasă. 

 

Importanța comunității

O treime (28%) dintre români fac mișcare în mod regulat, de mai mult de trei ori pe săptămână, dar modul în care fac mișcare este în schimbare. 

„În timp ce pandemia ne-a mobilizat pe mulți dintre noi să facem exerciții fizice singuri, în perioada post-COVID a avut loc o revenire a conceputului «împreună», «conexiunea» și «comunitatea» fiind citate ca parte integrantă a stării de bine”, se arată în comunicat. 

Datele au confirmat acest lucru, 44% dintre respondenți spunând că au un abonament la o sală de sport pentru că le place să facă parte dintr-un grup și se bucură de motivația dată de membrii acestuia, iar 38% au spus că le place să facă mișcare în comunitate - mai mult decât media europeană.

 

Somnul contează

Somnul a apărut ca o componentă crucială a stării de bine. Românii au raportat o calitate foarte bună a somnului, 49% dintre ei afirmând că au parte de un somn „bun” sau „excelent”. România se află la egalitate cu media europeană când vine vorba de somn insuficient, 16% dintre români dormind pe noapte doar cinci ore sau mai puțin.

 

Diferențe între generații

Tinerii consideră că beneficiază de o stare de sănătate bună, însă această percepție este scăzută în cazul generațiilor mai în vârstă: 85% din grupul demografic Gen Z se consideră „oarecum” sau „în mare parte sănătoși”, în timp ce doar 69% dintre Baby Boomers consideră același lucru. Interesant este faptul că obiceiurile de mișcare se schimbă odată cu vârsta și se observă o scădere a numărului de abonamente la sălile de sport pe măsura înaintării în vârstă.

Cât privește sursa fericirii, la persoanele mai în vârstă, „o sănătate mai bună” devine mai importantă, 62% dintre Baby Boomers menționând acest lucru ca fiind cheia fericirii, în comparație cu doar 22% din Generația Z. Pe de altă parte, „o schimbare a aspectului fizic” (de exemplu, pierderea în greutate) a crescut în importanță pentru grupurile demografice mai tinere. 

„Acest lucru ar putea sugera faptul că Generația Z privește starea de bine dintr-un punct de vedere pur estetic, fără a lua în considerare beneficiile unei abordări holistice a stării de bine pe care le poate oferi o viață mai sănătoasă, abordare care tinde să devină evidentă mai târziu în viață”, se mai arată. 

 

Utilizarea suplimentelor nutritive

Utilizarea suplimentelor nutritive sugerează o schimbare a modului în care este abordată starea de bine: 70% dintre respondenți au declarat că au folosit suplimente pentru sănătate și starea de bine generală, iar 50% dintre cei cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani au subliniat importanța acestora pentru „minte și dispoziție”. 

Cei din generația Baby Boomers - 22% - au fost mai predispuși la utilizarea suplimentelor pentru prevenirea bolilor, comparativ cu doar 7% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.

 

Dilema gustărilor

Rezultatele au evidențiat, de asemenea, nevoia de opțiuni de gustări mai sănătoase. Doar unul din zece (9%) români a declarat că respectă o dietă sănătoasă și echilibrată, în timp ce 10% au spus că „rareori” sau „niciodată”. Analizând motivele, 48% au răspuns că este vorba de pofta de dulce și de consumul excesiv de zahăr. Doar Germania (56%) a avut o poftă mai mare de dulciuri în comparație cu România. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe