Newsflash
ACTUALITATE Internaționale Știri

Un stomatolog român din Cernăuţi dă îngrijiri pe front într-un autobuz-clinică mobilă

de L. Budin - feb. 1 2024
Un stomatolog român din Cernăuţi dă îngrijiri pe front într-un autobuz-clinică mobilă

Viorel Răducan deține o clinică stomatologică în oraşul Cernăuţi, iar după declanşarea războiului din Ucraina a decis să acorde servicii gratuite militarilor cu probleme stomatologice

Un medic din comunitatea românească din Cernăuți, absolvent al UMF Iași, a transformat un autobuz într-o clinică stomatologică mobilă, cu care se deplasează în cele mai fierbinți puncte ale războiului din Ucraina pentru a acorda asistenţă medicală gratuită militarilor, informează Agerpres.

Recent, stomatologul a achiziționat un autobuz pe care l-a amenajat şi l-a transformat în clinică stomatologică pe roţi.

Săptămâna trecută, Viorel Răducan, alături de câţiva colegi ai săi, a urcat în autobuz şi s-a deplasat în zona Bahmut, unde a oferit consultaţii şi tratament la peste 30 de militari care luptă pe flancul estic al Ucrainei.

Sunt militari de-ai noștri fără dantură, cu dureri cronice, care nu se tratează. Când au fost luaţi pe front, au fost luaţi nepregătiţi la război. Am mulţi colegi care au fost luaţi pe front şi care cunosc foarte bine problemele militarilor. Ei ne-au cerut ajutorul şi ne-au rugat să mergem în zonele respective. Am pus banii mei personali, pe care i-am câştigat din lucrările de implantologie, şi am cumpărat un autocar din România, l-am echipat cu două scaune stomatologice, cu paturi, şi am plecat pe front, ca să îi ajutăm acolo”, a declarat, pentru Agerpres medicul din Cernăuţi.

Viorel Răducan subliniază că astfel de ajutoare medicale sunt necesare. 

Vă daţi seama cum e să stai în tranşee, în vânt şi frig, şi să te mai doară şi dinţii? Era cineva care avea şi o sinuzită şi nu avea ce face. Avea temperatură, avea febră. L-am tratat chiar acolo în autocar. Zece zile l-am ţinut pe paturile din autocarul nostru şi l-am stabilizat. Am avut peste 30 de persoane care aveau boli acute şi cronice”, a spus Viorel Răducan.

Autocarul a plecat în această săptămână într-o nouă cursă, în zona de nord a Ucrainei, la Rivne, având la bordul său o altă echipă de medici şi asistenţi.

Viorel Răducan recunoaște că un astfel de proiect necesită o amplă finanţare, însă este convins că atât prin eforturile sale financiare, cât şi cu sprijinul pe care îl va primi atât din Ucraina, cât şi din România, va continua să acorde asistenţă medicală stomatologică militarilor care luptă pentru apărarea Ucrainei.

Mai sunt cinci destinații unde vom merge, acesta este doar începutul eforturilor noastre comune. (...)  Ar fi bine dacă vom fi sprijiniți, măcar cu motorină, pentru că doar motorina pentru o cursă costă 700 - 800 de euro”, a mai spus Răducan.

Când militarii de pe front vor pleca în permisie, vor putea beneficia de servicii gratuite și la clinica din Cernăuți. 


Notă autor:

Sursă foto: Facebook Viorel Radukan

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe