Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Un test de urină ar putea depista cancerul ovarian precoce

de Florentina Ionescu - feb. 12 2024
Un test de urină ar putea depista cancerul ovarian precoce

Un nou test de urină ar putea fi disponibil în curând, pentru a detecta cancerul ovarian din timp - înainte ca boala să fi progresat în stadii avansate.

Oamenii de știință lucrează în prezent la un potențial test bazat pe analiza urinei, pentru a ajuta medicii să detecteze cancerul ovarian în stagiile incipiente ale bolii, scrie Medical News Today

Cercetătorii de la Virginia Commonwealth University și-au publicat rezultatele studiului în „Journal of the American Chemical Society”. Ei urmează să își prezinte rezultatele la un congres în Philadelphia, SUA. 

Obiectivul lor este ca profesioniștii din domeniul medical să folosească această informație, în combinație cu testele de sânge CA-125, ecografia transvaginală și istoricul familial al pacientei, pentru a asigura detectarea precoce, diagnosticul și tratamentul cancerului ovarian, arată sursa menționată. 

„Nu există teste de screening care să fie folositoare sau disponibile pentru cancerul ovarian. Drept urmare, majoritatea cancerelor ovariene sunt diagnosticate în stadiul trei și stadiul patru, când boala devine simptomatică”, a declarat dr. Deanna Gerber, medic ginecolog oncolog la NYU Langone’s Perlmutter Cancer Center și profesor asistent de ginecologie (aceasta nu a fost implicată în cercetarea testului de urină). 

Totodată, medicuol a afirmat că această tehnologie este o veste foarte interesantă, deoarece orice test care ar putea crește șansele de a detecta cancerul într-un stadiu cât mai incipient va îmbunătăți, fără îndoială, șansa de a vindeca cât mai multe paciente cu cancer ovarian. 

Informații utile de la peptidele din urină

În urina pacienților sunt mii de particule extrem de mici, numite peptide, iar unele peptide specifice sunt cele care semnalizează prezența unui cancer ovarian. Cercetătorii au lucrat la o nouă abordare de a depista această boală și spun că testul lor ar putea fi mai eficient și mai precis în detectarea acestor peptide, prin utilizarea unei tehnologii numite „nanopore sensing”, care are potențialul de a detecta multiple peptide. 

Ce înseamnă „nanopore sensing” sau folosirea nanoporilor? Tehnica implică trecerea moleculelor printr-un mic por (numit, deci, nanopor) și măsurarea modificărilor apărute în curentul electric sau în ce privește alte proprietăți, pe măsură ce moleculele trec prin acești micropori. 

Cercetătorii au identificat și au analizat 13 peptide, inclusiv pe cele derivate din LRG-1 (leucine-rich a-2 glycoprotein), un cunoscut biomarker din urina persoanelor cu cancer ovarian. 

Potrivit cercetătorilor, ei știu acum că cum arată „semnăturile” peptidelor și modul în care acestea ar putea fi utilizate pentru a detecta cancerul ovarian în stadii cât mai incipiente decât o pot face testele de la momentul actual. 

Chiar dacă cercetarea de față are potențialul de a salva vieți, experții spun că rămân încă niște întrebări fără răspuns. Așa că sunt necesare mai multe cercetări pe tema testelor de urină pentru depistarea cancerului ovarian.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe