Newsflash
Internaționale Știri

Un vaccin combinat anti-COVID şi gripă, eficient într-un studiu de fază inițială

de L. Budin - oct. 5 2023
Un vaccin combinat anti-COVID şi gripă, eficient într-un studiu de fază inițială

Reprezentanții companiei Moderna au declarat că un studiu în fază avansată pentru testarea vaccinului combinat va avea loc la sfârșitul anului.

Compania farmaceutică americană Moderna a anunțat că vaccinul său combinat, care vizează atât COVID-19 cât şi gripa, a generat, în cadrul unui studiu în fază iniţială, un răspuns imunitar puternic în comparaţie cu vaccinurile individuale împotriva virusurilor care provoacă aceste boli.

Moderna a declarat că acest vaccin combinat a generat anticorpi într-o măsură similară sau mai mare comparativ cu vaccinurile gripale comercializate în prezent, respectiv similară cu dozele de rapel ale vaccinului împotriva coronavirusului, informează Reuters și Agerpres.

Vaccinul, numit mRNA-1083, s-a dovedit eficient împotriva tuturor celor patru tulpini A şi B de gripă la adulţi vârstnici, în comparație cu vaccinurile gripale utilizate pe scară largă de la GSK şi Sanofi, potrivit companiei.

Moderna a indicat că acest vaccin combinat s-a dovedit sigur şi tolerabil, precizând că rata efectelor secundare adverse a fost similară cu cea observată la persoanele cărora le-a fost administrat în timpul studiului vaccinul anti-COVID.

Compania a declarat că un studiu în fază avansată pentru testarea vaccinului combinat va debuta la sfârșitul acestui an.

Ipotetic, este posibil ca acesta să fie aprobat spre sfârşitul anului, dar, mai probabil, vorbim despre sezonul de toamnă din 2025 pentru combinaţia (de vaccin) gripă-COVID. Deci peste doi ani”, a declarat într-un interviu preşedintele Moderna, Stephen Hoge.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe