Newsflash
Internaționale Știri

Un vaccin împotriva dependenței de cocaină dă rezultate promițătoare

de L. Budin - oct. 26 2023
Un vaccin împotriva dependenței de cocaină dă rezultate promițătoare

Proiectul a câştigat un premiu de 500.000 de euro din partea companiei farmaceutice Eurofarma, care finanţează soluţii novatoare de impact în sectorul sănătăţii.

Inhibarea efectelor de dependenţă date de cocaină sau crack pentru a prelungi abstinenţa consumatorilor care se străduiesc să renunţe la viciu - acesta este scopul Calixcoca, un vaccin terapeutic promiţător dezvoltat de oameni de ştiinţă brazilieni, informează AFP și Agerpres.

Calixcoca îi ajută pe dependenţi „să producă anticorpi care împiedică drogul să acţioneze asupra creierului”, a explicat psihiatrul Frederico Garcia, coordonatorul proiectului condus de Universitatea Federală din Minas Gerais (UFMG).

Concret, vaccinul urmăreşte să blocheze senzaţia de plăcere pe care cocaina o provoacă atunci când acţionează asupra unei zone a creierului unde are loc „circuitul recompensei”. Prin întreruperea acestui ciclu care conduce la consumul compulsiv şi, prin urmare, la dependenţă, vaccinul creşte şansele ca abstinenţa să fie durabilă pentru cei care doresc să renunţe, a precizat cercetătorul.

În cadrul testelor efectuate pe animale, oamenii de ştiinţă au observat o producţie semnificativă a acestor anticorpi antidependenţă, cu puţine efecte secundare. Vaccinul a avut, de asemenea, efecte pozitive asupra fetuşilor de şoarece. Acest aspect ar putea contribui la tratamentul femeilor însărcinate care suferă de dependenţă de cocaină sau de derivaţi ai acesteia, cum ar fi crackul.

Alte proiecte de cercetare similare au fost realizate în Statele Unite, însă nu s-au concretizat, printre altele din cauza rezultatelor insuficiente în studiile clinice pe subiecţi umani, care urmează să înceapă în curând în Brazilia.

Calixcoca este primul proiect de acest gen din America Latină. 

Dacă testele clinice vor arăta că este eficient şi dacă va fi aprobat de autoritatea de reglementare în domeniul sanitar, Anvisa, acesta va fi primul vaccin anticocaină şi chiar antidrog din lume, utilizat ca medicament”, a dat spus Frederico Garcia.

Antigenul este realizat din componente chimice concepute în laborator. Cu două avantaje: procesul de producţie costă mai puţin şi nu este nevoie să se respecte lanţul frigorific pentru transport.

Nu există încă un tratament medicamentos specific aprobat pentru dependenţa de cocaină sau crack. În prezent, pacienţilor li se oferă un consiliere psihologică, asistenţă socială şi cure de dezintoxicare. Vaccinul ar completa aceste strategii multidisciplinare, ajutând, spre exemplu, la evitarea recidivelor după o perioadă de tratament, arată specialiștii brazilieni.

Chiar dacă testele clinice se dovedesc concludente, vaccinul „nu este un panaceu”. Calixcoca se adresează pacienţilor abstinenţi, „care sunt hotărâţi să rămână astfel”, a subliniat Frederico Garcia.

Echipa braziliană speră să contribuie la inversarea unor statistici triste. Potrivit datelor Institutului Naţional pentru Abuzul de Droguri (NIDA) din Statele Unite, unul din patru consumatori de cocaină devine dependent. Şi doar un sfert dintre pacienţii care doresc să se vindece de această dependenţă reuşesc acest lucru, după cinci ani de tratament.

Aşteptările pentru Calixcoca sunt mari în Brazilia, a doua ţară din lume cu cel mai mare consum de cocaină, după Statele Unite. Peste 3.000 de persoane s-au oferit deja voluntari pentru testele clinice. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe