Newsflash
Internaționale Știri

Un videoclip cu o pisică, transmis de NASA de la 30 de milioane km distanță de Terra

de L. Budin - dec. 22 2023
Un videoclip cu o pisică, transmis de NASA de la 30 de milioane km distanță de Terra

Operaţiunea a făcut parte dintr-un test foarte serios al unei noi tehnologii de ultimă oră: un sistem de comunicare prin laser, promiţător pentru viitorul explorării spaţiale.

Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială (NASA) a Statelor Unite a realizat un videoclip cu o pisică și l-a transmis cu un mic ocol prin spaţiu - de la aproximativ 30 de milioane de kilometri distanţă, relatează AFP și Agerpres.

Operațiunea a făcut parte din testul pentru o nouă tehnologie de ultimă oră: un sistem de comunicare prin laser, promiţător pentru viitorul explorării spaţiale.

La 11 decembrie, NASA a transmis, în premieră, un videoclip în streaming din spaţiul îndepărtat folosind acest sistem, a anunţat luni agenţia americană.

Vedeta acestui videoclip de 15 secunde este o pisică pe nume Taters, care aparţine unuia dintre angajaţii Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA. Felina se joacă, încercând să prindă un punct luminos.

A fost nevoie de doar 101 secunde pentru ca videoclipul de înaltă definiţie să ajungă pe Pământ după ce a fost trimis de un instrument de pe sonda Psyche a NASA, aflată la acel moment la aproximativ 30 de milioane de kilometri distanţă. Rata de transmisie a fost de 267 de megabiţi pe secundă, mai mare decât cea a unei conexiuni clasice la internet.

Semnalul a fost primit de Observatorul Palomar din California, care l-a transmis direct către sediul JPL din sudul aceluiaşi stat american, unde videoclipul a fost redat instantaneu.

Şi alte videoclipuri au fost transmise anterior din spaţiu prin intermediul acestei tehnologii laser, însă de la distanţe mult mai mici. Misiunile spaţiale presupun transmiterea unui volum din ce în ce mai mare de date, pe măsură ce tehnologia avansează.

În vederea pregătirilor efectuate pentru trimiterea de misiuni cu echipaj uman pe Marte, NASA încearcă să apeleze la sistemele de comunicare prin laser, în locul comunicaţiilor radio clasice.

Agenția spaţială americană a indicat că este respectată astfel o tradiţie: în 1928, o imagine a personajului de desene animate Felix the Cat a fost utilizată pentru efectuarea unui test de televiziune. 


Notă autor:

Sursa foto: Facebook NASA - National Aeronautics and Space Administration

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe