Newsflash
Știri

UPU SMURD Bihor: aplicație pentru urmărirea în timp real a stării pacienților

de L. Budin - feb. 15 2024
UPU SMURD Bihor: aplicație pentru urmărirea în timp real a stării pacienților

UPU SMURD Bihor a dezvoltat, în premieră naţională, o aplicație destinată urmăririi în timp real a stării pacienţilor, care va putea fi accesată de către familiile celor bolnavi.

Aplicaţia apartinator.ro rulează doar pe telefoanele mobile şi este realizată voluntar de un grup de tineri IT-işti orădeni, Alex Oancea, Mihai Petruţiu şi Radu Petruţiu de la Monad Systems, informează Agerpres. Programul va fi de folos şi personalului medical, mai ales când se schimbă turele. 

Potrivit șefului UPU SMURD Bihor, programul a fost finalizat în forma în care poate fi utilizată în siguranță şi de către familiile pacienţilor. A fost testată şi utilizată de către personalul medical din luna iulie 2023. Oferă informaţii despre investigaţiile efectuate, tratamente sau numele medicului curant şi chiar despre evoluţia durerii.

Aplicaţia este o idee a medicului Hadrian Borcea, plecând de la numărul mare de urgenţe, unele cu grad de complexitate ridicat, pe care spitalul le gestionează. Astfel, va fi rezolvată necesitatea de a comunica mai bine cu aparţinătorii pacienţilor, care au foarte multe temeri, fiind îngrijoraţi de starea bolnavului din familia lor.

Aplicaţia apartinator.ro, chiar dacă nu înlocuieşte discuţia faţă în faţă cu membrii familiilor, totuşi le poate prezenta evoluţia şi ceea ce se întâmplă în timp real cu pacientul respectiv. Adică este o axă a timpului pe care noi inserăm evenimente, nu date medicale, doar evenimente, medicul şi asistentul, iar aparţinătorii pot să vadă când se face CT, când se fac analize de laborator, când se face consult cardiologic etc, pe o axă a timpului. Inclusiv se vede evoluţia durerii. Dacă pacientul vine cu o durere de nivel 7 şi după jumătate de oră, după calmante, are 6, după aia 5, poate să vadă că este o durere în scădere, că evoluţia este spre bine”, a explicat dr. Hadrian Borcea.

Provocarea cea mai mare a fost legată de personalul medical care trebuie să introducă informațiile în aplicaţie, însă această introducere datelor se face extrem de simplu, doar prin atingerea ecranului telefonului.

Problema este că medicul şi asistentul sunt foarte reticenţi în ceea ce înseamnă aplicaţii noi, sau cele pe care nu le-au cunoscut. Şi aici a fost probabil principala provocare: să-i convingem că este important să introducem aceste date. Sunt fracţiuni de secundă, aplicaţia este extrem de versatilă”, a precizat medicul Hadrian Borcea.

Pe fişa pacientului este un cod QR care conţine datele pacientului respectiv. Scanând acest cod, se vor descoperi datele de identificare a pacientului. În plus, în partea de jos a fişei, este un formular stabilit prin lege care impune solicitarea acordului pacientului pentru informaţiile transmise.

Pacientul îşi desemnează persoana de contact, persoana căreia avem voie să transmitem informaţiile. Nu putem transmite la 10 persoane, ci la una singură. Aici se notează numele persoanei de contact şi numărul de telefon. Şi prin această desemnare, noi putem verifica acel membru al familiei căruia îi vom oferi informaţiile”, a precizat dr. Borcea.

Aplicaţia mai are o componentă importantă pentru medici şi asistenţi: urmărirea fluxului pacienţilor în cadrul UPU SMURD, cu menţionarea informaţiilor privind tratamentele efectuate.

UPU SMURD Bihor caută finanțări pentru întreţinerea şi dezvoltarea aplicaţiei, inclusiv pentru ca aparținătorii să poate comunica video cu pacienții. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe