Newsflash
Internaționale Știri

Utilizarea gazului ilariant în scop recreaţional, interzisă în Anglia

de L. Budin - nov. 9 2023
Utilizarea gazului ilariant în scop recreaţional, interzisă în Anglia

Marea Britanie a interzis deţinerea în scop recreaţional a protoxidului de azot, cunoscut sub numele de gaz ilariant, o substanţă potențial periculoasă pentru sănătate.

Consumul de gaz ilariant a crescut în mod semnificativ, a anunţat guvernul britanic. Protoxidul de azot este considerat în prezent un drog de clasa C, la fel ca steroizii anabolizanţi, spre exemplu, ceea ce semnifică faptul că „deţinerea (...) cu intenţia de a-l inhala în mod necorespunzător pentru un efect psihoactiv este în prezent considerată infracţiune”, a indicat Ministerul de Interne britanic, într-un comunicat preluat de AFP și Agerpres.

Astăzi, transmitem un mesaj clar populaţiei şi în special tinerilor (...) De prea mult timp, utilizarea acestui medicament în spaţiile publice a contribuit la un comportament antisocial, un flagel în comunităţile noastre”, a declarat Chris Philp, secretar de stat în Ministerul de Interne.

Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) a fost alarmat anul trecut de o creștere „îngrijorătoare” a utilizării în scop recreativ a protoxidului de azot în unele regiuni ale Europei.

Gazul produce efecte psihoactive de scurtă durată - de trei până la patru minute - atunci când este inhalat. În Marea Britanie, imaginile cu zeci de recipiente care împânzeau străzile în timpul celebrului carnaval de la Notting Hill din Londra au rămas în memoria locuitorilor. După festivităţi, au fost colectate 13 tone de astfel de recipiente. Consumatorii riscă acum să fie amendați, iar în cazul unei recidive pot primi o pedeapsă de doi ani de închisoare.

Producerea şi comercializarea de protoxid de azot în scopuri ilegale este pedepsită cu 14 ani de închisoare, comparativ cu şapte ani anterior.

Interdicția nu se referă la utilizarea legitimă a acestui gaz - spre exemplu, în domeniul medical, ca anestezic.

Și Olanda a interzis anul trecut utilizarea protoxidului de azot în scop recreațional. În Franţa este interzisă comercializarea gazului în rândul persoanelor minore. 


Notă autor:

Sursă foto: Wikimedia Commons

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe