Newsflash
OPINII

Viitorul nu sună deloc bine!

de Dr. Valentin PANTEA - mar. 10 2023
Viitorul nu sună deloc bine!

În Franţa se duce un război epic între medicii de familie și diriguitorii sistemului medical francez.

Tinerii medici de familie din Franţa, și nu numai ei, își văd viitorul profesional și personal ruinat de încremenirea la aceeași valoare a consultaţiei medicale (25 de euro/consult), în condiţiile în care toate preţurile au crescut, iar alte categorii sociale își valorizează mai bine munca. Așa că au cerut o revalorizare a muncii lor, solicitând 50 de euro/consult. Istoric vorbind, e prima dată când toate sindicatele medicilor de familie și Ordinul Medicilor (similar Colegiului) s-au unit și fac presiuni la CNAM (echivalentul CNAS din România), Guvern și Președinţie. 

Citiți și: Transgenderii: contagiune socială sau determinare genetică? 

pt pantea

CNAM a oferit iniţial o creștere de bază de 1,50 euro/consult, ofertă considerată jignitoare de cadrele medicale. Așa că, la 14 februarie, medicii de familie au participat la un protest în Paris, strigând-și nemulţumirile: supraîncărcare cu muncă birocratică, plată insuficientă, oboseală până la epuizare, lipsa unei viziuni pentru a reumple „deșerturile medicale” etc. 

CNAM a contrat. A oferit o plată crescută pentru consultaţiile medicale oferite copiilor și vârstnicilor cu afecţiuni cronice, dar și o creștere a venitului pentru medicii de familie care semnează „angajamentul teritorial” – o teritorializare a serviciilor medicale oferite de aceștia, un fel de „legare de glie”. Astfel, un medic de familie ar câștiga suplimentar în medie 9.522 de euro/an în 2024 (pentru asta ar trebui să fie în cabinet și sâmbătă dimineaţa!).

Creșterea propusă este umilitoare

Medicii de familie nu sunt mulţumiţi și spun că angajamentul teritorial este „un contract cu cătușe”, iar creșterea plăţii/consult propusă de CNAM este „umilitoare și infantilă”. Ca atare, dr. Luc Duquesnel, președintele Asociaţiei Medicilor Generaliști, se întreba retoric: „Preocuparea Asigurărilor de Sănătate și a Palatului Élysée este de a îmbunătăţi accesul la îngrijire? Sunt din ce în ce mai puţin sigur de acest lucru”.  Pentru a face mai ușor de înţeles importanţa muncii lor, medicii de familie au început și o campanie de informare prin mass-media, afirmând că „peste 230 de milioane de consultaţii de medicină generală sunt efectuate pe an, adică mai mult de un milion de consultaţii pe zi”. Și să nu uitam de faptul că medicina de familie rezolvă cele mai multe cazuri medicale cu cei mai puţini bani!

Așa că la ora actuală, după „30 de bilaterale, 4 ședinţe plenare, 90 de ore de negocieri”, putem spune alea iacta est. Autorităţile nu au reușit să vină cu un plan acceptabil pentru medicii de familie, iar aceștia semnează în masă pentru ruperea convenţiei cu CNAM. Așa că, cel mai probabil, acest conflict va fi rezolvat de o Comisie de Arbitraj.

În Franţa au apărut medicii „călători”

Pentru a realiza care este situaţia medicinei de familie în Franţa și ce înseamnă „deșertul medical” de acolo, vă pot spune că în mediul rural au apărut medici de familie itineranţi. Aceștia călătoresc prin Franţa și consultă pacienţii care nu au mai avut acces la serviciile medicale de bază de mai multe luni.

De exemplu, începând cu toamna anului 2022, în fiecare luni dimineaţă, primarul din Ajain (Creuse) primește un nou medic de familie, o mană cerească pentru această localitate de 1.100 de locuitori, care nu mai avea medic de familie de doi ani. Mai mult, a apărut și o firmă, „Dok’ici” („Medic aici”), care echipează camioane pentru a le face adevărate cabinete medicale mobile cu care medicii de familie să se deplaseze periodic în zonele rurale unde nu mai există astfel de specialiști.

Urmărind situaţia și tendinţa indicatorilor medicinei de familie din România, putem spune, fără să greșim, că și la noi există deja „deșerturi medicale” și că, pe viitor, ele se vor mări tot mai mult. Asta deoarece media de vârstă a medicilor de familie este de peste 50 de ani și mulţi vor ieși la pensie în viitorul apropiat. Iar medicii rezidenţi fug de medicina de familie din România întrucât sistemul medical nu știe a valoriza medicina de familie. Deci, nici la noi viitorul nu sună deloc bine! Așa că cine are urechi de auzit... să ia urgent măsuri până nu va fi prea târziu. 

Cupidon la medic 

De ce mai avem antivacciniști?! 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe