Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Vitamina B3 și boala ficatului gras non-alcoolic

de Florentina Ionescu - feb. 19 2024
Vitamina B3 și boala ficatului gras non-alcoolic

Potrivit unui studiu recent, vitamina B3 din alimente ar putea ajuta la reducerea riscului de deces în cazul bolii ficatului gras non-alcoolic.

Numărul persoanelor cu boala ficatului gras nonalcoolic (nonalcoholic fatty liver disease sau NAFLD) este în creștere, după cum s-a observat în ultimii ani, și are o prevalență estimată la 32,4% la nivel mondial, scrie Medical News Today

Recent, un grup de cercetători de la Universitatea Sun Yat-sen din Guangzhou, din China, a publicat un studiu de cohortă care a analizat impactul aportului de niacină asupra cauzei de deces la persoanele cu boala ficatului gras non-alcoolic. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul „JAMA Network Open”. 

Datele despre cei 4.315 adulți cu vârsta peste 20 de ani cu NAFLD au fost extrase dintr-un sondaj (National Health and Nutrition Examination Survey) condus de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, între anii 2003 și 2018. Informații despre dieta acestor persoane au fost deduse din datele colectate în timpul sondajului „What We Eat in America”, folosindu-se metoda interviului. 

Cercetătorii au rugat toți participanții să își amintească tipurile și cantitățile de alimente pe care le-au mâncat în cele 24 de ore înaintea interviului. Aproape toți participanții au răspuns la două interviuri pe această temă, primul a fost realizat în persoană (deci față în față), iar al doilea interviu a fost realizat telefonic, la 3-10 zile după primul interviu. 

În total au fost înregistrate 566 de decese în timpul unei perioade mediane de 8,8 ani de follow-up, dintre care 197 de decese au fost atribuite bolilor cardiovasculare. 

Participanții cu cel mai mare consum zilnic de niacină (vitamina B3), adică peste 26,5 miligrame, păreau să aibă un risc cu 30% mai mic de deces de pe urma bolilor cardiovasculare, și un risc cu 35% mai mic de mortalitate indiferent de cauză în comparație cu participanții care avuseseră un aport zilnic de niacină de 18,4 mg sau sub această cantitate, în alimentația lor. 

Autorii studiului sugerează că rezultatele lor susțin ideea că 20 mg de niacină pe zi ar putea fi un alitat util pentru persoanele cu NAFLD. Studiul nu a luat în considerare suplimentele cu niacină (dacă acestea au avut sau nu efecte similare asupra participanților), ci doar cantitatea totală de niacină din alimentație a fost estimată și luată în calcul pentru studiu. 

Care sunt alimentele bogate în niacină? 

Cunoscută și sub numele de vitamina B3, niacina îndeplinește multe funcții și are efecte antioxidante. Această vitamină se găsește în multe alimente, inclusiv în carne, pește, orezul brun, babane etc. 

Citiți și: Denumire nouă pentru NAFLD 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/image-photo/foods-high-niacin-vitamin-b3-liver-1667142943

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe