Newsflash
ACTUALITATE Internaționale Știri

Ziua mondială de luptă împotriva obezității: planul OMS pentru combaterea bolii

de L. Budin - mar. 1 2024
Ziua mondială de luptă împotriva obezității: planul OMS pentru combaterea bolii

Ziua Mondială a Obezității, marcată pe 4 martie, este o zi de acțiune unitară pentru a gestiona criza generată de această boală cronică complexă.

Un nou studiu publicat în The Lancet, cu date colectate și analizate inclusiv de OMS, arată că peste un miliard de persoane în lume erau obeze în 2022. La nivel mondial, din 1990 încoace, obezitatea în rândul adulților s-a dublat, iar în rândul copiilor e de patru ori mai mare. Într-un comunicat de presă, Organizația Mondială a Sănătății mai informează că 43% dintre adulți erau supraponderali în 2022. 

Studiul din The Lancet mai arată că, chiar dacă denutriția e în scădere, reprezintă încă o problemă de sănătate publică în numeroase țări, în special în Asia de Sud-Est și în Africa subsahariană. 

În 2022, țările care prezentau nivelul combinat de insuficiență ponderală și obezitate cel mai ridicat erau națiunile insulare din Pacific și din Caraibe, precum și țări din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord. 

 

Gestionare de la naștere

Malnutriția, sub toate formele ei, cuprinde denutriția (emaciere, retard de creștere, insuficiență ponderală), aportul insuficient de vitamine și minerale, supraponderabilitatea și obezitatea. Denutriția este responsabilă de jumătate din decesele copiilor sub 5 ani, iar obezitatea poate provoca boli netransmisibile precum cele cardiovasculare, diabet și anumite tipuri de cancer. 

OMS a contribuit la colectarea și analiza datelor studiului, se precizează în comunicat. 

Acest nou studiu subliniază că este importantă prevenția și gestionarea obezității de la naștere la vârsta adultă, prin alimentație, activitate fizică și îngrijiri adecvate, în funcție de necesități. Pentru a redresa situația și a atinge obiectivele mondiale ale luptei contra obezității, trebuie ca guvernele și comunitățile să colaboreze, sprijinindu-se pe politicile OMS și ale agențiilor naționale de sănătate publică (...) Și mai ales, trebuie ca sectorul privat să coopereze, căci trebuie să răspundă pentru efectele produselor sale asupra sănătății”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. 

 

Intervenții necesare

Obezitatea este o boală cronică complexă. Cauzele sale sunt bine cunoscute, la fel și intervențiile necesare pentru a o gestiona – totuși, aceste intervenții nu sunt puse în practică, se subliniază în comunicat. 

Cu ocazia Adunării mondiale a Sănătății din 2022, statele membre au adoptat un planul OMS pentru stopa obezitatea. La ora actuală, 31 de state au implementat acest plan. 

Principalele intervenții sunt următoarele: 

  • măsuri care favorizează practicile sănătoase încă de la naștere, precum promovarea alăptării și sprijinul în acest sens; 
  • reglementarea practicilor nocive de marketing privind alimentele și băuturile, care i-ar putea afecta pe copii;
  • politici privind alimentația și nutriția în școli, inclusiv inițiative care reglementează vânzarea, în vecinătatea școlilor, a produselor bogate în materii grase, zaharuri și sare; 
  • politici fiscale și tarifare care promovează o alimentație sănătoasă; 
  • politici în materie de etichetare nutrițională; 
  • campanii de educație și sensibilizare în favoarea unei alimentații sănătoase și a exercițiului fizic; 
  • norme privind activitatea fizică în școli; 
  • integrarea serviciilor de prevenție și de gestionare a obezității în sistemul de îngrijiri medicale primare. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe