Newsflash
Cultură Știri

„Hanurile uitate ale Bucureștilor”, la Palatul Suțu

de L. Budin - aug. 21 2023
„Hanurile uitate ale Bucureștilor”, la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției tematice „Hanurile uitate ale Bucureștilor”, eveniment care va avea loc la Palatul Suțu vineri, 25 august, ora 18.00.

Parcurgând noua expoziție realizată de Secția Istorie a MMB, vizitatorii vor descoperi captivanta poveste a unor hanuri bucureștene ridicate în secolele XVII – XIX, astăzi dispărute în mare parte.

Așezate în inima târgurilor comerciale sau în apropierea lor, hanurile au impulsionat activitatea comercială și meșteșugărească datorită fluxului de mărfuri sosite de peste hotare, fiind apreciate din acest punct de vedere drept veritabile bastioane ale comerțului. Spre deosebire de hanurile înșirate de-a lungul drumurilor, care serveau ca loc de popas pentru călătorii aflați în tranzit, cele din marile orașe ofereau nu doar camere de închiriat, ci și prăvălii și pivnițe pentru vânzarea și depozitarea mărfurilor negustorești”, descriu proiectul cei doi curatori, dr. Raluca Moței, arheolog, Biroul Istorie Veche și Medievală, și drd. Gabriel Constantin, muzeograf, Biroul Istorie Modernă și Contemporană, Secția Istorie MMB.

S-a apreciat că Bucureștiul ar fi avut circa 145 de hanuri, dar extrem de puține și-au lăsat amprenta în istorie. În general, hanurile erau numite după cel care le-a construit.

Cercetările arheologice din ultimii ani din București au scos la iveală structuri de zid și materiale arheologice identificate ca aparținând unor astfel de hanuri. Expoziția include o parte din rezultatele acestor cercetări, puse în relație cu documente din epocă, însemnări, planuri, litografii, picturi, fotografii și piese de colecție, care împreună vor introduce vizitatorul în fascinantul univers al hanurilor bucureștene.

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, vechile hanuri dispar în urma dezastrelor naturale și reamenajării urbanistice a capitalei. Negustorii și călătorii încep să prefere clădiri noi și moderne, cu spații de comercializare mult mai generoase și cu un confort sporit. Deși capitolul acesta din istoria Bucureștiului oriental al caravanseraiurilor, al hanurilor ca nuclee de dezvoltare urbană s-a încheiat de mult, cele care s-au adaptat și astfel au rezistat își păstrează farmecul, iar povestea lor continuă să fascineze și poartă în contemporaneitate secvențele urbane de odinioară desfășurate între zidurile lor”, mai arată curatorii.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 25 august – 29 octombrie 2023.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe