Newsflash
Internaționale Știri

„Mai multă mișcare, mai puțină mâncare”: recomandare revizuită de un studiu britanic

de L. Budin - aug. 31 2023
„Mai multă mișcare, mai puțină mâncare”: recomandare revizuită de un studiu britanic

Un studiu britanic a constatat că pacienții supraponderali sau obezi continuă să primească recomandări medicale generale, vagi, care îi culpabilizează.

„Mai multă mișcare, mai puțină mâncare” – iată genul de recomandare medicală pe care persoanele obeze continuă să o primească, arată o echipă de cercetare la Universitatea din Oxford. Cercetătorii au ascultat circa 160 de înregistrări audio cu sfaturi date de medicii generaliști pacienților supraponderali, informează Top Santé.

Studiul, apărut în revista Eating Well, subliniază că doar 20% dintre profesioniștii din sănătate, ale căror consultații au fost înregistrate și analizate, au emis recomandări specifice și adaptate pacienților lor. Restul s-au mulțumit să dea sfaturi vagi, cum ar fi faptul că pacienții ar trebui să acorde mai multă atenție dietei, să urce scările mai des, să-și urmărească aportul caloric prin intermediul unei aplicații... Ca și cum ar fi suficient doar un pic de efort pentru a îndrepta situația, notează cercetătorii. 

Studiul reamintește că obezitatea nu înseamnă doar aport caloric excesiv și consum energetic zilnic insuficient. În fapt, este vorba de o boală cronică, în dezvoltarea căreia care intervin adesea și factori genetici. Sunt boli genetice rare pot fi însoțite de obezitate, se reamintește, iar anumite tratamente medicamentoase, boli sau episoade anume din viață pot duce la obezitate. Poate fi acompaniată de afecțiuni psihice, de discriminare, de pierdere a stimei de sine. 

Ceea ce subliniază studiul britanic este importanța sfaturilor medicale precise din partea unor profesioniști ai nutriției și a susținerii psihologice. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe