Newsflash
ACTUALITATE Știri

21 de asociații de pacienți cu cancer s-au reunit, în decembrie, la Brașov

de Florentina Ionescu - dec. 18 2023
21 de asociații de pacienți cu cancer s-au reunit, în decembrie, la Brașov

Asociațiile de pacienți sunt ultima redută în monitorizarea și apărarea drepturilor pacienților cu cancer, spun reprezentanții FABC.

În perioada 15-17 secembrie 2023, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a organizat la Brașov ediția cu numărul 20 a evenimentului „Ziua Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (Ziua FABC)”. Acesta este un eveniment ce marchează lupta împotriva resemnării și a efortului imens pentru a învinge această afecțiune. La această activitate au participat 21 de asociații de pacienți cu cancer, din 14 județe, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Într-un cadru informal, asociațiile de pacienți cu cancer au avut ocazia să relaționeze, să facă schimb de experiență, să beneficieze de cele mai noi instrumente necesare în activitatea zilnică din teritoriu. De asemenea, a reprezentat încă un moment potrivit prin care echipa executiva FABC a prezentat asociațiilor membre rezultatele proiectelor implementate pe parcursul anului 2023, dar și proiecția activităților pentru 2024.

Această inițiativă are drept scop menținerea și consolidarea rețelei de asociații de pacienți cu cancer, oferirea de instrumente educaționale pentru ca vocea acestora să fie de impact în toate demersurile care reglementează domeniul oncologiei. 

Retrospectiva anului 2023 

Raportul privind acțiunilor de reprezentare, ca o retrospectiva a anului 2023. În mod cronologic, situația se prezintă astfel: 

  • A fost înființat la nivel de FABC – Consiliul Științific FABC – TumorBoard-ul Oncologiei Românești.
  • FABC a monitorizat în permanență implementarea Legii Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului - 293/2022; mai exact, a monitorizat redactarea și publicarea normelor de implementare. Aceste norme nu au fost redactate / publicate deoarece Ministerul Sănătății (MS) a concluzionat că legea este scrisă prost și nu există cadrul legal pentru implementarea acesteia, se arată în comunicatul de presă.
  • FABC a organizat în 13 iulie un protest în fața Ministerului Sănătății prin care a cerut elaborarea acestor norme, în caz contrar se va demara în instanță un proces colectiv prin care MS și CNAS să fie obligate să elaboreze și să publice în monitorul oficial aceste norme.
  • Ministerul Sănătății a venit cu un document prin care a abrogat articolul din lege unde era obligat să elaboreze normele de implementare ale legii în termenul stabilit de lege. Astfel, potențialul proces a rămas fără obiect, conform avocatului Dan Cimpoeru.
  • FABC a purtat negocieri cu CNAS pentru ca măcar această instituție să elaboreze un cadru legal pentru a rezolva parțial elemente ce țin de normele de implementare.
  • Din partea MS, FABC spune că a avut toate canalele de comunicare închise.
  • Fondurile programelor naționale de sănătate s-au epuizat și au început să se înregistreze sincope în accesarea terapiilor. Spitalele nu au mai avut fonduri pentru tratamente oncologice de bază, de asemenea s-au sistat și inițierile in terapiile costisitoare. S-au înregistrat sincope în rambursarea radioterapiei. De menționat faptul că, pe tot parcursul anului 2023, au fost probleme în accesarea terapiei.
  • Au început sesizările din partea spitalelor și din partea pacienților către FABC cu aceste probleme.
  • Cu toate că au mai fost introduse în listă mai multe molecule noi, pacienții încă nu au acces la acestea.

FABC a participat la peste 20 de întruniri cu factorii de decizie – senatori, deputați, instituții responsabile, societăți medicale partenere –, pentru prezentarea și soluționarea acestor probleme. 

„Paradoxul este că, toată lumea cunoaște, toată lumea declară că e de buna credință, dar realitatea e mai cruntă față de anii precedenți.”

  • Lipsesc programele de screening populațional, determinările genetice pentru diagnostic de precizie, accesul la terapii de ultima oră care pot face diferenta dintre viață și moarte - decalajul dintre România și restul țărilor UE, responsabile și educate, fiind de 5-6 ani.
  • În continuare FABC are procese cu MS privind accesul la terapii salvatoare de vieți;

„Concluzia este că, trecem printr-o acută subfinanțare a sistemului de sănătate, chiar dacă la nivel declarativ sumele previzionate ar fi suficiente, iar drepturile pacientilor cu cancer sunt permanent încălcate”, spun reprezentanții FABC. 

În încheiere se arată că FABC va continua activ aceste negocieri pentru ca legea PNPCC să își producă efectele, iar pacienții cu cancer să aibă o șansă la viață: 

„Ne vom implica în continuare în programe de screening, educație sanitară, analize biologice și informări privind drepturile pacienților prin toate canalele online ale FABC.”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe