Newsflash
ACTUALITATE Știri

Acțiunile de voluntariat după 65 de ani îmbunătățesc funcția cognitivă

de Magdalena Tănăsescu - iul. 25 2023
Acțiunile de voluntariat după 65 de ani îmbunătățesc funcția cognitivă

Sprijinirea prin intermediul acțiunilor de voluntariat a organizațiilor educaționale, religioase sau a altor tipuri de societăți caritabile îmbunătățește funcția cognitivă în cazul persoanelor care ies la pensie.

Funcția executivă implică procese mentale care ne ajută să planificăm, să ne concentrăm atenția, să ne amintim și să prioritizăm sarcinile, arată ultimele cercetări prezentate la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer din Amsterdam

Potrivit unui studiu realizat pe un număr de 2.476 de vârstnici, cu o vârstă medie de 74 de ani, voluntariatul a fost asociat cu scoruri de referință mai bune la testele funcției executive și a memoriei episodice verbale, după ajustarea în funcție de vârstă, sex, educație, venit, efectele practicii și modul de interviu (telefon vs. în persoană).

De asemenea, voluntariatul a fost asociat cu o tendință către un declin cognitiv mai mic în perioada de urmărire de 1,2 ani, dar această asociere nu a atins semnificație statistică. În plus, cei care s-au oferit voluntari de mai multe ori pe săptămână au avut cele mai înalte niveluri de funcție executivă.

„Voluntarii sunt pietrele de temelie ale tuturor comunităților și factori esențiali pentru succesul și impactul multor organizații. Sperăm că aceste noi date încurajează indivizii de toate vârstele și mediile să se angajeze în voluntariat local, nu doar în beneficiul comunităților lor, ci și pentru propria lor sănătate cognitivă și a creierului”, a declarat Donna McCullough, șef de misiune și ofițer de operațiuni pe teren la Asociația Alzheimer. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe