Newsflash
OPINII

Un pic mai mult despre voluntariat

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - iun. 16 2023
Un pic mai mult despre voluntariat

Există oameni care nu vor să se implice în acţiuni de voluntariat atât timp cât nu au de câștigat din asta. Astfel de atitudini sunt întâlnite în mult prea multe ocazii, în mult prea multe locuri, în ultimii 33 de ani. Iar rezultatele se văd.

Cea de-a doua definiţie din dexonline.ro spune despre voluntariat*: „2. Activitate desfășurată în folosul altor persoane sau al societăţii fără a urmări un câștig material”. A face voluntariat este foarte important. În ultimii 33-40 de ani nu am întâlnit foarte multe persoane care să realizeze cât de important este acest lucru și pentru voluntar. Nu mă refer la beneficiile mai mult sau mai puţin directe, spre exemplu, „apariţia unor activităţi de voluntariat în CV-ul redactat în vederea obţinerii unui post sau pentru o avansare poate reprezenta o susţinere importantă în favoarea candidatului”. 

Este cunoscut și că sunt unele companii care dacă observă că un candidat nu a făcut niciodată voluntariat, nici nu vor lua în seamă restul informaţiilor din CV. Acum însă mă gândesc la acele puţine persoane care lucrând ca voluntar în cele mai diverse situaţii mi-au mărturisit cât de bine s-au simţit (cu adevărat fără a obţine vreun beneficiu, altul decât cel sufletesc). În plus, în acest spirit de analiză mai fin, au remarcat că dezvoltarea lor a fost semnificativ mai bună, inclusiv în domeniul medical.

Altruismul, cheia dezvoltării unei societăţi

În opinia mea, mărturisită ori de câte ori am ocazia, nicio ţară și nicio societate nu se vor dezvolta cu bine dacă cetăţenii ei nu sunt de acord să ofere și ceva de la ei, fără a urmări obţinerea unui avantaj. Oricare dintre noi ar fi bine să dorim să facem lucruri și „doar așa”, pentru că este bine. Pentru a putea să îi ajutăm pe cei care au nevoie de ajutorul nostru, pentru instituţia în care lucrăm, pentru dezvoltarea societăţii în care ne-a fost dat să trăim.

Există însă, din păcate, și „reversul medaliei”. Îmi aduc aminte că într-o instituţie pe care o cunosc foarte bine, în urmă cu un număr de ani – când instituţional se puteau obţine fonduri prin unele proiecte –, „decizionarul” s-a adresat fără jenă celor care propuneau  implicarea: „Dar mie ce-mi iese?”.
Hai să ne gândim la partea bună. Spre exemplu, o fundaţie se ocupă de copii din medii defavorizate. Împreună cu voluntarii lucrează direct cu ei, ajutându-i cu orice ar avea nevoie, de la teme până la sfaturi de viaţă. Lucrează în școli și în spitale, iar un număr important de voluntari sunt studenţi la medicină.

Bucuria de a ajuta și de a se implica

Alţi studenţi sau medici, descoperind o persoană care acum are o situaţie materială bună (dar care în vremea copilăriei a suferit foarte mult), s-au alăturat unei mici organizaţii care se ocupă de oameni în vârstă, de oameni bolnavi, de copii pentru care mersul la școală și promovarea la final de an reprezintă o mare provocare. Mi-au povestit cu căldură bucuria pe care o au atunci când un copil care abia silabisea a ajuns să poată citi și scrie. Sau ce frumos a fost când, organizând mese festive împreună cu beneficiarii, au gătit și au mâncat împreună.

A lucra în proiectele Societăţii Studenţilor în Medicină din București (sunt sigur că în toate centrele universitare sunt astfel de activităţi) reprezintă un voluntariat. Între cele 50 de proiecte aș putea aminti o mică parte**: „Donează Sânge! Fii Erou!”, „Împreună Pentru Sănătatea Rurală”, „Teddy Bear Hospital”, „Orphanage Initiative Romania”, „Grijă de Aripi”, „Zâmbete Împletite”,  „Cancel Breast Cancer”, „Tu ești Moș Crăciun!”. Site-ul poate fi consultat de oricine dorește să cunoască mai mult.
Ar fi foarte bine ca activităţile de voluntariat să existe, să persiste, să se extindă, iar cât mai multe persoane să se implice pentru ca, vreodată, să auzim tot mai rar (preferabil deloc) teribila expresie „mie ce-mi iese?”.
 



*https://dexonline.ro/definitie/voluntariat 
**https://ssmb.ro/departamente/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe