Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Apariții editoriale

Prevenirea infecțiilor în stomatologie

Viața Medicală
Dr. Mariana MINEA vineri, 19 noiembrie 2021

Recent apărut la Editura Medicală, volumul Managementul controlului infecţiei în cabinetul de medicină dentară este coordonat de conf. dr. Marian Cuculescu, conferenţiar în cadrul Disciplinei de Prevenţie Orodentară la Facultatea de Medicină Orodentară, UMF „Carol Davila” București.

SKM_C224Med21102715170

La realizarea volumului au colaborat șef lucr. dr. Cristina Roxana Ranga și asist. univ. dr. Oana Slușanschi.

Volumul de 455 de pagini structurează și prezintă bogata informaţie într-o modalitate ușor de parcurs și de consultat, punând în gardă medicul asupra potenţialelor riscuri cu care se confruntă – el și pacientul său – în cabinetul de medicină dentară, precum și modalităţile concrete în care poate interveni. Cele cinci capitole sunt urmate de un glosar de termeni și de o listă bibliografică.

Primul capitol este dedicat prevenirii transmiterii infecţiilor și include o prezentare a precauţiilor standard și a precauţiilor extinse recomandate de CDC – discuţie necesară, fundamentală, mai ales în contextul pandemic actual. Sunt prezentate procedurile  stomatologice care obligă și cele care nu obligă la profilaxie antibiotică, precum și regimul de antibioticoterapie recomandat. Capitolul analizează, printre altele, și situaţiile în care pacientul prezintă defibrilator cardiac sau alte dispozitive asistive.

Capitolul al doilea prezintă bolile infecţioase cu posibilitate de transmitere pe durata procedurilor stomatologice – autorii folosesc în descrierea lor și tabele ușor de consultat, care sintetizează informaţiile-cheie, precum perioada de incubaţie, perioada de contagiozitate a bolilor, dar și eventuala disponibilitate a unui vaccin. Cel de-al treilea capitol este dedicat măsurilor de protecţie personală a echipei stomatologice și, aspect important, prezintă situaţiile ce reprezintă urgenţe medicale, sintetizând simptomatologia și pașii recomandaţi în vederea intervenţiei salvatoare. Autorii descriu în această secţiune inclusiv tehnicile de basic life support și programul de vaccinare pentru nou-născuţi și pentru personalul medical.

Următoarele două capitole sunt dedicate măsurilor specifice de control al infecţiei în cabinetul de medicină dentară și măsurilor preventive specifice activităţilor prestate de asistentul de profilaxie.

Sumarizând, volumul aduce laolaltă informaţii din domenii diferite asociate controlului infecţiei în cabinetul de medicină dentară, constituind o resursă utilă și la îndemână atât medicilor tineri, cât și celor cu mai multă experienţă.

Etichete: infectii stomatologie cabinet medicina dentara cabinet stomatologie urgente

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.