Newsflash
OPINII

Gestionarea pacientului în urgenţele dentare

de Dr. Rareș Jugănaru - iun. 30 2023
Gestionarea pacientului în urgenţele dentare

În articolul precedent am discutat despre decizia de a funcţiona în regim de urgenţă. Astăzi vom discuta despre cum gestionăm pacienţii în urgenţele dentare.

Dimineaţă, seară, zile de weekend sau chiar vacanţe. Despre asta este vorba. Despre momentele în care, indiferent de ce leac băbesc am încerca acasă, acesta nu dă 
rezultate. Decizia mea a fost de a funcţiona și în regim de urgenţă. De ce? Pentru că pun sănătatea pacienţilor mei peste propriul meu program. 

De cele mai multe ori, pacienţilor le este rușine să apeleze în timpul nopţii pentru urgenţe. Și pe bună dreptate. Inclusiv eu mă regăsesc în această ipostază. Totuși, dacă nu îmi dai un semnal de alarmă, nu am de unde să știu că îţi  este rău. Cum gestionăm o urgenţă dentară?

Timpul

Gândește-te bine înainte de a funcţiona în acest regim, deoarece timpul este unul dintre cei mai importanţi factori. Atât pentru actul medical prestat, cât și pentru sănătatea pacienţilor. Nu este timp să eziţi pe diagnostice, nu ai timp să îţi pregătești ordonat instrumentarul, nu ai timp să faci o anam­neză ca la carte, minuţioasă și cu lux de amănunte. 

Când sună telefonul, asigură-te că pui întrebările cardinale: Cum doare? La ce apare și la ce dispare durerea? De cât timp doare? Care sunt antecedentele personale ale pacientului? Subliniez această întrebare pentru că este extrem de important să aflăm de ce boli suferă pacientul în afara sferei dentare.  După cum am mai spus, mă prezint la cabinet în maximum 5 minute. Indiferent de oră. Și da, cronometrez lucrul ăsta de când primesc apelul telefonic.

Radiografia

Sunt două direcţii: fie pacientul are o radiografie veche, fie nu are niciuna. În primul caz, o radiografie veche nu îmi permite să apreciez cu exactitate diagnosticul. Da, pot, orientativ, să îmi dau seama despre ce este vorba și mă folosesc de anamneză. Pentru un diagnostic riguros însă am nevoie de o radiografie nouă. Subliniez: nu tratez pe o radiografie veche!

Pacientul nu are deloc radiografii. Ce faci în cazul ăsta? Ce facem în weekend, când foarte puţine clinici de radiografie sunt deschise? Faci un tratament endodontic fără să vezi anatomia rădăcinilor? Începi să tratezi un proces carios care poate fi foarte apropiat de camera pulpară, astfel încât poţi ajunge să devitalizezi un dinte vital? Faci o extracţie dentară fără să vezi raporturile cu reperele anatomice? (sinusul maxilar, fosele nazale, nervul alveolar inferior ș.a.m.d.)
 Răspunsul este simplu: atitudinea este expectativă.

Simptomatologia

Simptomatologia în urgenţele dentare este destul de greu de folosit în scop diagnostic. Este acută, iar pacientul, de la atâta suferinţă, nu mai știe clar toate 
valenţele ei. Când apare durerea? De cât timp este prezentă? La ce scade durerea? La ce crește durerea? Iradiază? Fără să adresezi aceste întrebări, nu poţi găsi clar o direcţie. 

Ţin să menţionez că pacienţii din urgenţe prezintă fenomene inflamatorii, posibil și infecţioase, acute. Și, deci, nu poţi apela din start la un tratament chirurgical. Da, prescriu antibiotic și antiinflamator. Trismusul persistent, faciesul rigid, incapacitatea de a deschide cavitatea bucală mă pun în situaţia în care îmi este greu și să examinez pacientul. Să îl și tratez? Asta rămâne la latitudinea ta.

Programul personal

 Aviz amatorilor: urgenţele dentare nu sunt, din păcate pentru unii și din fericire pentru alţii, pentru oricine. Dacă îţi este greu să răspunzi la apeluri în timpul nopţii sau dacă ora la care te trezești nu este una matinală, ai marele risc să îţi pierzi pacienţii și, mai mult, să dezamăgești profund. 

Actul medical trebuie respectat din orice punct de vedere posibil. Acestea fiind spuse, sfatul meu este să te gândești foarte bine dacă vrei să pornești pe calea urgenţelor dentare. Primum  non nocere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe