Newsflash
Ars Medici

12 luni în câteva cuvinte

de Mircea TIMOFTE - dec. 22 2014
12 luni în câteva cuvinte
În 2014, un an plin de provocări, am reuşit împreună cu liderii şi membrii Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) să creştem în tot ceea ce înseamnă viaţa organizaţională: identitate, capacitate, recunoaştere. Am progresat în actualizarea cadrului legal de exercitare a profesiei, cel mai important rezultat fiind realizarea Normelor metodologice privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a celei de moaşă, respectiv, de asistent medical în regim independent, care au fost aprobate prin Ord. ms nr. 1454/02.12.2014.
În plan naţional, Ordinul a contribuit la îmbunătăţirea legislaţiei, prin iniţiative de modificare, completare şi/sau aliniere a unor importante acte legislative privind profesia de asistent medical generalist, profesia de moaşă şi cea de asistent medical la normele europene.
În plan internaţional, cel mai important rezultat este afilierea OAMGMAMR la Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (International Council of Nurses – ICN), proces finalizat la 18 august 2014. Este un moment istoric pentru organizaţie, de recunoaştere internaţională a potenţialului şi a valorii profesionale a membrilor noştri. În mesajul oficial de anunţ al afilierii, David Benton, director executiv al ICN, a exprimat speranţa că vom avea o relaţie lungă şi productivă în dezvoltarea profesiei, a profesioniştilor şi a serviciilor de îngrijiri, în beneficiul sănătăţii populaţiei României şi a lumii.
Un alt rezultat remarcabil este implicarea Ordinului, ca autoritate competentă, alături de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în procesul de negociere a directivei privind calificările profesionale în scopul recunoaşterii unor drepturi profesionale pentru asistenţii medicali generalişti care au efectuat formarea profesională anterior anului aderării României la Uniunea Europeană.
În vederea transpunerii obligatorii a prevederilor Directivei 2013/55/UE a Parlamentului European şi a Consiliului de modificare a Directivei 2005/36/CE privind recunoaşterea calificărilor profesionale şi a Regulamentului (UE) nr. 1024/2012 privind cooperarea administrativă prin intermediul Sistemului de informare a pieţei interne (IMI) şi celorlalte obligaţii asumate de România în acest domeniu, a fost adoptat Ordinul comun al ministrului educaţiei naţionale şi al ministrului sănătăţii, cu avizarea OAMGMAMR, nr. 4317/2014 privind aprobarea programului special de revalorizare a formării iniţiale de asistent medical generalist dobândită anterior datei de 1 ianuarie 2007, pentru absolvenţii învăţământului postliceal şi ai învăţământului superior. În cadrul acestei acţiuni OAMGMAMR a organizat şi derulat opt sesiuni de formare a formatorilor din cadrul şcolilor postliceale publice, organizate în Bucureşti, Craiova, Braşov – două sesiuni, Arad, Cluj-Napoca, Constanţa şi Galaţi, la care au participat experţi din Italia, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Belgia, Polonia, Franţa.
Nu în ultimul rând, ne-au preocupat imaginea organizaţiei, relaţia şi comunicarea cu proprii membri, atragerea de fonduri structurale şi dezvoltarea de parteneriate strategice cu organizaţii de reglementare a profesiei din Spania şi Irlanda.
Privind în urmă, pot afirma fără rezerve că anul 2014 a fost marcat de succes. Acest an ne-a confirmat valoarea, potenţialul şi ne-a întărit determinarea de a transforma aspiraţia către excelenţă în acţiune.
Având ca scop creşterea eficienţei organizaţionale în dezvoltarea profesiilor de asistent medical generalist, moaşă şi asistent medical, şi în reprezentarea asistenţilor medicali prin influenţarea politicilor privind sănătatea, strategia OAMGMAMR pentru perioada 2013–2016 ne provoacă şi ne oferă un cadru amplu de dezvoltare continuă.
Cu aceste gânduri, încheiem împreună un an frumos. Să ne bucurăm de succesele noastre, de frumuseţea sărbătorilor petrecute împreună cu cei dragi şi să fim pregătiţi pentru realizarea a tot ceea ce ne dorim şi ne-am propus pentru 2015 atât profesional, cât şi personal. Sărbători fericite!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe