Newsflash
Ars Medici

Aderența la tratament în bolile respiratorii

Aderența la tratament în bolile respiratorii
     Din septembrie 2017 se va desfășura primul Program național de aderență la tratament pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii obstructive cronice din România. România are nevoie de un astfel de program pentru aceste afecțiuni care au câteva probleme fundamentale ce le influențează evoluția: subdiagnosticarea, subevaluarea, lipsa monitorizării corecte și, nu în ultimul rând, aderența la terapie.
     În realizarea programului s-a plecat de la definiția aderenței (gradul în care comportamentul unui individ referitor la sănătatea lui corespunde recomandărilor primite de la medic) și de la alte câteva elemente anunțate de OMS, precum aderența sub 50% la tratament a pacienților cu afecțiuni cronice. În cazul bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC), de exemplu, aderența poate să scadă după trei ani la 17%. Cifrele sunt la fel de dureroase și pe alte zone terapeutice: doar 45% din bolnavi urmează 15 ore de oxigenoterapie pe zi. Ratele de spitalizare la pacienții astmatici ar fi mai mici cu 20% dacă aceștia ar fi aderenți la tratamentul cu corticosteroizi administrați prin inhalare. Aderența la tratament pentru astmatici nu depășește 46%, chiar și în țări cu tradiție, precum Marea Britanie.
     Toate avatarurile nonaderenței se materializează, de exemplu, în cazul BPOC în: controlul inadecvat al simptomelor, scăderea calității vieții, exacerbări mai frecvente (care cresc costurile cu 25–50%), un număr crescut de prezentări la camera de gardă și de spitalizări. În plus, nonaderența duce ulterior la intensificarea terapiei, teste diagnostice suplimentare, întreruperea serviciului, scăderea productivității, afectarea relațiilor sociale și familiale și creșterea mortalității de două-trei ori comparativ cu pacienții complianți.
     Costurile nonaderenței sunt foarte mari pentru sistem. De exemplu, pentru BPOC, în SUA, 20% din reinternări sunt datorate nonaderenței, iar costurile reprezintă 13% din bugetul alocat sănătății și sunt similare în cazul astmaticilor.
     Programul pregătit în colaborare cu Societatea Națională de Medicină de Familie (SNMF) este adresat pacienților cu astm și BPOC în stadiu mediu-avansat, care necesită tratament cronic pentru controlul bolii. Pacienții identificați și înrolați în program de medicul curant vor primi suport educativ în vederea înțelegerii importanței tratamentului prescris și administrării corecte a acestuia, conform recomandărilor primite. Programul va cuprinde canale de comunicare multiple, reprezentând un abord de tip multichannel integrat, cu posibilitate de personalizare în funcție de profilul pacientului și tipul de tratament recomandat. Este un demers complex, bazat pe înțelegerea nevoilor pacienților și a motivelor neadministrării tratamentului cronic, orientându-se spre schimbarea comportamentului acestora. În prima etapă, se va realiza un studiu de identificare a barierelor în aderența la tratament, care va fundamenta strategia de comunicare (conținutul educativ, canalele de comunicare, segmentarea pacienților etc.).
     Proiectul este inițiat de Societatea Română de Pneumologie în parteneriat cu Societatea Națională de Medicina Familiei și se va desfășura în cinci centre universitare: Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Craiova și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.
     La baza programului vor sta câteva zeci de întâlniri cu pacienții din aceste centre, unde li se va vorbi, pe înțelesul lor, despre afecțiunile pe care le au, consecințele netratării sau tratării superficiale și incomplete, importanța utilizării corecte a dispozitivelor inhalatorii și beneficiile pe care le pot avea doar dacă se tratează corect. Vor fi organizate, în fiecare dintre aceste centre, cursuri cu tema principală „Aderența la tratament a pacienților cu afecțiuni respiratorii obstructive cronice din România – dificultăți, soluții și decizii practice”, adresate medicilor de familie, cu următoarele obiective: reînnoirea comunicării cu aceștia și transmiterea de informații legate de bolile obstructive, precum și referitoare la problemele ce privesc înțelegerea nevoilor pacienților, motivelor neadministrării sau administrării incorecte a tratamentului cronic și a ameliorării căilor de comunicare între pacient, medicul de familie și medicul specialist. Cursurile cu medicii de familie vor fi creditate cu puncte EMC.
     La întâlnirile cu medicii de familie, pneumologii vor face actualizări despre cele două boli și vor furniza soluții pentru traversarea barierelor legate de aderența la tratament, iar medicii de familie vor avea o contribuție majoră, prin trecerea în revistă a profilului psihologic al acestui eșantion de pacienți. Împreună, medicii vor explora modalitățile de ameliorare a acestor probleme terapeutice.
     La început, fiecare pacient va completa un formular de înrolare în program și un test de aderență la medicația inhalatorie. Toate răspunsurile vor fi colectate și analizate, urmând ca după trei luni, toți participanții să fie din nou contactați telefonic și să recompleteze, cu ajutorul operatorului telefonic, același chestionar. În acest fel, se va putea monitoriza eficiența sesiunilor educative. În cadrul programului, va fi dezvoltată o platformă educativă online – www.inspiro.ro, iar perioada de desfășurare a întâlnirilor va fi septembrie-decembrie 2017.
     Obiectivele acestui program sunt atingerea unui nivelul optim al aderenței la tratament, în scopul menținerii ameliorării clinice, și reducerea costurilor asociate cu pierderea controlului bolii. Pentru informații suplimentare, toți cei doritori se pot adresa secretariatului Societății Române de Pneumologie.

 

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa: inprimalinie@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe