Newsflash
Ars Medici

Bilanț la 15 ani

de Mircea TIMOFTE - ian. 13 2017
Bilanț la 15 ani
     Pentru membrii Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), sfârșitul anului 2016 este marcat de un eveniment important în viața organizației: aniversarea a 15 ani de la înființare. Un deceniu și jumătate care a reprezentat, pentru fiecare dintre noi, un cumul de experiențe interesante, provocări, noi cunoștințe, parteneriate, dar mai ales satisfacții profesionale, personale și de echipă.
     De la înființare, în anul 2001, acțiunile și proiectele organizației au fost derulate în spiritul a ceea ce urma să se contureze ca misiune, susținând progresiv „o cultură a calității, care să ducă la îmbunătățirea continuă a practicii și competenței profesioniștilor, pentru a asigura dreptul pacienților la sănătate”.
     Prin eficiență, prezență activă și responsabilitate asumată a liderilor și a membrilor săi, OAMGMAMR a devenit o organizație prestigioasă în plan european și un actor important în reprezentarea intereselor profesionale ale membrilor săi în plan național. În toată această perioadă am progresat constant, evident, atât în plan operațional, cât și în cultura organizațională. În plan operațional, un exemplu concludent este poziționarea Ordinului în raport cu Ministerul Sănătății: în 2009, membrii organizației o descriau ca fiind „orientată către colaborare cu Ministerul Sănătății”, în 2013 „un partener de dialog frecvent”, iar în 2016 suntem autoritate competentă în ceea ce privește reglementarea profesiei. Din punctul de vedere al culturii organizaționale, subliniez creșterea gradului de maturitate al organizației. Dacă în 2009 descrierea OAMGMAMR era axată pe felul cum arată aceasta (un organism mare, bine structurat, orientat spre dezvoltarea membrilor săi), în 2013 accentul era dat de funcționalitate (stabilitate, potențial de dezvoltare mare, implicată eficient în creșterea adaptabilității membrilor săi la schimbările impuse).
     Urmărind documentele strategice ale organizației, la realizarea cărora au participat peste 900 de asistenți medicali și moașe, mai putem observa că majoritatea ariilor de dezvoltare identificate ca fiind necesare au devenit, în timp, rezultate importante în ceea ce privește profesia și exercitarea acesteia. De asemenea, apartenența la Consiliul european al organizațiilor de reglementare a profesiei (FEPI, acum ENC) și la Consiliul internațional al asistenților medicali (ICN) constituie o platformă solidă de afirmare a capacității și valorii Ordinului în plan european, respectiv internațional. Ca membri ai acestor prestigioase organizații, am avut constant o contribuție la dezvoltarea profesiei în plan internațional.
     Am reușit toate acestea prin valorificarea resurselor umane ale organizației, dezvoltarea de parteneriate, accesarea de fonduri europene și programe de dezvoltare a resurselor umane vizând schimbări culturale care să asigure atât comportamente și atitudini concordante cu aspirațiile organizaționale declarate, cât și creșterea capacității OAMGMAMR de a gestiona schimbările induse de factori externi.
     Cele mai importante realizări sunt însă clădirea, afirmarea și impunerea identității profesionale și organizaționale. A fost un proces complex în care s-au implicat toți liderii organizației. Nimic din ce am clădit împreună nu ar fi fost realizabil dacă organizația nu ar fi avut o echipă de lideri dedicați, cu înalt spirit de asumare a responsabilităților ce le revin, și dacă nu ar fi avut membri care ne onorează profesia zi de zi prin calitatea umană și profesională demonstrate.
     Împreună, în acești 15 ani, am demonstrat onestitate, integritate, transparență în decizii, respectarea principiilor morale și instituționale, ne-am dezvoltat competențe în raport cu progresele tehnologice și oportunitățile de finanțare existente, ne-am axat pe dezvoltarea de relații de respect reciproc cu toți partenerii noștri, ne-am șlefuit neîncetat optimismul, realismul și speranța. Am clădit, pas cu pas, o cultură a excelenței. Pentru viitor, este important să ne regândim continuu strategiile și abordările, să adaptăm mereu răspunsurile la nevoile pacienților, ale membrilor organizației și ale sistemului de sănătate în care activăm. Este extrem de important să rămânem în centrul acțiunilor de îmbunătățire a legislației care se referă la profesia și profesioniștii pe care îi reprezentăm.
     Împreună vom reuși să nu ne lăsăm orizonturile limitate de provocări, să păstrăm nealterat patrimoniul de imagine și poziționare pe care l-am clădit în 15 ani, și vom continua să valorificăm în mod optim întreg capitalul de rezultate de care dispunem. Suntem o mare echipă, suntem campionii viziunii noastre, putem să dăm viitorului conturul la care aspirăm. Să ne gândim la acești 15 ani ca la un mare exercițiu de echipă, încununat de bucurii, de succese și de satisfacții care ne dau tăria de a privi spre viitor cu optimism.
     Mulțumesc fiecărui membru al Ordinului pentru contribuțiile la tot ce am realizat și am devenit ca echipă și acum, la sfârșit de an, vă doresc sărbători fericite.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe