Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Cardiotoxicitatea chimioterapicelor anticanceroase, la interacţiunea dintre specialităţi

Viața Medicală
Dr. Camelia Cristina DIACONU vineri, 16 iulie 2010

   În primele decenii ale secolului trecut, datorită ameliorării prevenţiei şi tratamentului bolilor infecţioase, a măsurilor de igienă şi condiţiilor socio-economice mai bune, având ca o consecinţă creşterea duratei de viaţă, bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare au trecut pe primul loc în ceea ce priveşte cauzele de mortalitate. Există însă şi alţi factori de risc atât pentru bolile cardiovasculare, cât şi pentru cancer, în afara vârstei. Datorită eforturilor medicale susţinute în ceea ce priveşte prevenţia şi tratamentul bolilor cardiovasculare, cancerul ocupă un loc de frunte în topul mortalităţii generale. (...)

Pacienţii neoplazici care fac chimioterapie au un risc considerabil de boli cardiovasculare. În trecut, acest risc a fost mai puţin evident, durata de viaţă a pacientului cu boală metastatică fiind adesea prea scurtă pentru ca efectele secundare cardiovasculare ale medicamentelor folosite să devină o problemă. Actualmente, când s-au făcut foarte mari progrese legate de diagnosticul precoce, tratament, creşterea supravieţuirii, cardiotoxicitatea medicamentelor anticanceroase devine un element esenţial. Acest element este important îndeosebi pentru supravieţuitorii unor cancere apărute în perioada de copilărie; la aceşti pacienţi, rata mortalităţii premature în perioada adultă este considerabilă, ei constituind un grup populaţional nou, destul de mare, cu risc crescut de boli cardiovasculare dobândite precoce. (...)
 Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.