Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Hipertensiune arterială spontan curabilă

Viața Medicală
Conf. dr. Corneliu ZEANA vineri, 1 iulie 2011

   Cu toate că HTA este o boală „banală“, iar formele idiopatice (primare) cuprind marea majoritate a cazurilor, fiecare bolnav în parte merită analizat cu atenţie, deoarece, pe de o parte, identificarea unui mecanism patogenetic prevalent poate orienta terapia (şi invers, răspunsul mai bun la o anumită categorie de medicamente punctează spre o anumită patogenie), iar pe de altă parte sunt posibile oricând surprize în evoluţia fiecărui caz, inclusiv prin complicaţiile care pot surveni.
   Revenirea spontană a unei HTA rezistente la tratament la valori normale este neobişnuită. Un astfel de caz este prezentat de dl conf. dr. Corneliu Zeana, la rubrica Consultaţia de vineri. (...)

Abstract
    A 44 years old women previously hypotensive developed severe arterial hypertension during a surgical intervention (histeroanexectomy). The elevated BP values persisted during the following ten months, with higher values for diastolic BP, resistant to combination of various drugs in high doses. Symptoms: headache, dizziness, dyspnea. Spontaneous fall of BP to normal values allowed for withdrawal of antihypertensive drugs. Normal BP values were recorded during the next three months. The patient became symptom-free. The hypothesis of a reninic mechanism consequence of an arterial renal embolisation via a patent foramen ovale during surgery is discussed.
   Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai comune afecţiuni, interesând circa un sfert din populaţia adultă, iar la vârste mai înaintate, majoritatea oamenilor au valori tensionale care depăşesc limitele convenţional admise ca normale. Marea majoritate a hipertensiunilor arteriale sunt idiopatice sau primare, cele secundare apărând ca o faţetă în cadrul unei maladii de sine stătătoare (boală Cushing, glomerulonefrită, coarctaţie de aortă etc.). Cu toată raritatea lor (sub 3% din totalul hipertensiunilor arteriale), formele secundare trebuie întotdeauna considerate înainte de a eticheta boala ca primară. În HTA primară, dereglarea barostatului este de regulă progresivă, cifrele tensionale tinzând să urce cu timpul, iar medicaţia se adaptează acestei tendinţe. Cei cu valori tensionale joase înainte de declanşarea hipertensiunii tolerează mai prost creşterile tensionale, chiar dacă acestea sunt relativ mici. Revenirea spontană a unei hipertensiuni rezistente la tratament la cifre tensionale normale este neobişnuită. Prezentăm un astfel de caz. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.