Newsflash
Ars Medici

Medicina primară și fumătorii

de Dr. Cătălina PANAITESCU - iun. 9 2017
Medicina primară și fumătorii
     Consumul de tutun este pe primul loc în categoria cauzelor de deces prematur, din cauza numărului mare de boli provocate sau favorizate de fumat. În cifre, acest lucru se traduce, la nivel mondial, prin aproximativ șase milioane de decese pe an. Ca urmare, Organizația Națiunilor Unite a adoptat în 2011 o declarație politică prin care statele membre s-au angajat să se implice în prevenirea și controlul bolilor netransmisibile, astfel încât decesele premature provocate de acestea să scadă cu 25% până în anul 2025 („25x25”). Unul dintre cei nouă factori de risc vizați îl reprezintă fumatul, a cărui prevalență se dorește a fi redusă cu 30%. Politicile de control al consumului de tutun s-au dovedit eficiente, inclusiv în România, unde eforturile conjugate ale societăților medicale, asociațiilor de pacienți, organizațiilor de protejare a drepturilor copiilor și tinerilor, precum și ale factorilor decizionali s-au concretizat în adoptarea Legii nr. 15/2016 privind modificarea și completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor de tutun. 
     Măsurile de sănătate publică singure, deși extrem de importante în protejarea cetățenilor față de expunerea la fumul de tutun, prevenirea inițierii fumatului și încurajarea de a-l opri nu oferă totuși soluții unei categorii importante de fumători, care nu vor reuși să oprească fumatul decât cu ajutorul tratamentului oferit de un profesionist al sistemului de sănătate. Este ceea ce stipulează de fapt și Convenția-cadru de control al tutunului (FCTC), ratificată de România în 2005, unde se specifică importanța asistenței medicale a pacientului fumător.
     Organizația mondială a sănătății a solicitat specific integrarea acestei activități în cadrul asistenței medicale primare, ea fiind considerată mediul propice pentru oferirea de sfat și sprijin pentru oprirea fumatului. Cu toate acestea, numai 15% din populația globului are acces la acest tip de consultație și România nu face excepție. Studiile arată, în cazul țării noastre, că motivele sunt intricate și țin de medic (subevaluarea propriului rol, experiența personală, lipsa de cunoștințe și abilități), de limitările specialității (complexitatea consultației din medicina de familie, medicul fiind adesea solicitat să răspundă mai multor probleme ale pacientului) și de sistem (timpul scurt al consultației impus de organizarea tură-contratură a majorității cabinetelor de medicina familiei, încărcătura birocratică și resursele financiare insuficiente, ce obligă medicul să preia o serie de atribuții care, în țări cu sisteme de sănătate moderne sunt asigurate de personal auxiliar, acces dificil al pacienților la tratamentul farmacologic ș.a.).
     În acest context, devine necesară dezvoltarea și implementarea unei strategii care să confere echipelor de asistență medicală primară cunoștințele și deprinderile necesare asistenței pacientului fumător, acoperind atât noțiunile clinice de bază, cât și modalitățile de depășire a obstacolelor menționate. Ca urmare a acestui punct de vedere, grupul RespiRo a răspuns afirmativ invitației International Primary Care Respiratory Group (IPCRG) de a participa la alcătuirea unui proiect având ca țintă cele de mai sus și ne bucurăm să anunțăm că acesta a câștigat selecția pentru grantul oferit de Global Bridges în acest scop. Proiectul va folosi modelul de transmitere în „cascadă” a cunoștințelor și deprinderilor necesare asistenței pacienților fumători, prin instruirea mai multor grupuri de medici formatori care, la rândul lor, vor organiza module de pregătire dedicate medicilor de familie și asistentelor lor.
     O primă întâlnire de lucru a avut loc în luna martie a.c., când un nucleu inițial de medici formatori a fost instruit de specialiști ai IPCRG și National Centre for Smoking Cessation and Training (Londra). Urmează ca aceștia să dezvolte o serie de resurse educaționale bazate pe soluțiile dovedite eficiente și să pregătească următoarea serie de medici formatori. Ținta proiectului este pregătirea, într-o a două fază, a 15–20 de medici formatori capabili să instruiască, în continuare, 250 de medici de familie și asistentele lor. Luând în considerare prevalența fumatului în România și o medie de 1.600 de pacienți înscriși la un medic de familie, se estimează că numărul de pacienți care vor beneficia de pe urma proiectului ar putea fi de ordinul zecilor de mii, în condițiile în care se dorește asigurarea sustenabilității programului prin creditarea cursurilor de educație medicală continuă (EMC) și inițierea de demersuri pentru înscrierea consultației acordate pacientului fumător ca serviciu medical remunerat distinct. 

 

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa inprimalinie@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe