Newsflash
Ars Medici

Microhemoragiile cerebrale (3)

de Acad. Constantin POPA - iun. 26 2014
Microhemoragiile cerebrale (3)
   Într-o populaţie sănătoasă investigată printr-un program de evaluare a stării de sănătate, microhemoragiile cerebrale au fost depistate la 5,7% din persoanele examinate. În studiul Framingham a existat o prevalenţă scăzută a microhemoragiilor cerebrale, cu o legătură consistentă cu înaintarea în vârstă şi cu sexul, bărbaţii prezentând o susceptibilitate mai mare. Frecvenţa şi numărul microhemoragiilor cresc la populaţia vârstnică. În cazul pacienţilor sub 40 de ani, aproape că nu s-au găsit astfel de afectări. Într-un studiu vast realizat cu pacienţi cu AVC, prevalenţa microsângerărilor a crescut semnificativ în a cincea decadă, după aceasta rămânând stabilă. Prevalenţa microhemoragiilor este probabil mai mare pentru pacienţii de etnie asiatică.
   Modificările patologice cerebrale şi ale vaselor, asociate cu hipertensiunea, includ remodelare vascu­lară, afectare a funcţiei de autoreglare cerebrală, leziuni de substanţă albă, infarcte lacunare nerecu­nos­cute şi, probabil, formarea de microhemoragii. Studii desfăşurate de Lee şi colab. au sugerat că microhemoragiile şi lacunele tind să apară aproxi­mativ în aceeaşi măsură în caz de hipertensiune de lungă durată, dar nu în mod necesar cu aceeaşi localizare. O conexiune principală între hipertensiune şi microsângerări este susţinută şi de o prezentare de caz cu microhemoragii multiple nou apărute la un pacient cu hiperaldosteronism primar.
   De asemenea, s-a raportat că nivelurile scăzute de colesterol seric şi de LDL pot prezenta o asociere strânsă cu microhemoragiile multiple. Prezenţa diabetului a fost descrisă ca un alt factor predictiv independent. În studiul Framingham a existat o legătură solidă cu înaintarea în vârstă şi cu sexul masculin, dar nu a existat nicio relaţie independentă cu factori de risc cardiovasculari sau cu gradul de leziuni cu semnal hiperintens ale substanţei albe. Această observaţie corespunde cu alte studii în care hipertensiunea, diabetul, hiperlipidemia şi fumatul sau alte variabile care indică leziuni organice nu au fost asociate cu prezenţa de microhemoragii. În schimb, Lee şi colab. au descoperit o relaţie strânsă între acestea şi hipertrofia ventriculară stângă la pacienţii hipertensivi cu AVC. Concluziile privind aceste asocieri ar trebui să fie limitate strict la populaţia examinată.
   Distribuţia microsângerărilor cerebrale a fost studiată de mai mulţi autori. În majoritatea cazurilor pacienţilor cu boli ale vaselor mici, microsângerările cerebrale se localizează simultan în diferite părţi ale creierului, cu predilecţie în regiunile cortico-subcorticale şi ganglionii bazali/talamus. Teritoriile arteriale afectate cel mai frecvent sunt cele ale arterei cerebrale posterioare medii pentru substanţa albă, arterei cerebrale medii pentru ganglionii bazali şi arterei talamogeniculate pentru talamus. Există o predilecţie semnificativă pentru regiunea temporo-occipitală a substanţei albe subcorticale, porţiunea postero-laterală a putamenului superior şi nucleii laterali ai talamusului în porţiunea mediană. Aceste localizări sunt similare topografiei cerebrale tipice pentru hemoragia intracerebrală.
   Într-un studiu realizat pe 414 pacienţi cu AVC, probabilitatea de microhemoragii lobare sau non-lobare a fost diferită, depinzând de genotipul apopro­teinei E, susţinând ipoteza conform căreia patogeneza diferă în funcţie de localizare. Microsângerări au fost observate chiar şi la nivelul măduvei spinării.
   Angiopatia amiloidă cerebrală (AAC) a fost diagnosticată în special prin examinări post-mortem. În prezent, în criteriile de diagnostic al AAC au fost incluse hemoragiile multiple limitate la regiunile lobare, corticale sau cortico-subcorticale. Lee şi colab. au raportat că hipertensiunea avansată şi AAC pot avea o distribuţie topografică diferită de cea a microhemoragiilor. Acestea au prezentat o predilecţie semnificativă pentru lobul temporo-occipital în grupul de hipertensiune avansată, iar pentru grupul AAC topografia predominantă a fost lobul parietal. Această constatare poate deveni utilă pentru diagnosticul diferenţial al pacienţilor cu AAC în stadiul incipient cu microhemoragii cerebrale cortico-subcorticale izolate.
   În baza valorii lor de prognostic, micro­hemo­ragiile au potenţialul de a deveni un factor important pentru stratificarea riscului de hemoragii intra­cra­niene, în special pentru pacienţii cu hipertensiune, boala vaselor mici cerebrală, cu AAC şi care necesită tratament antitrombotic. Aceştia necesită tratament optimizat; cu toate acestea, ei prezintă şi un risc crescut de hemoragie intracerebrală.
   În general, microhemoragiile sunt asociate mai frecvent cu evenimente vasculare recurente, în pofida tratamentului antitrombotic; acest lucru se poate întâmpla deoarece reflectă o boală a vaselor mici mai gravă. S-a observat că microhemoragiile asimptoma­tice au loc în mod frecvent la pacienţii cu accident vascular cerebral recurent, fie hemoragic, fie ischemic şi sunt strâns asociate cu severitatea leucoaraiozei. De asemenea, microhemoragiile cerebrale par să fie şi un factor de risc pentru hemoragia intracraniană ulterioară la pacienţii cu accident vascular cerebral ischemic. Într-un studiu prospectiv pe 236 de pacienţi cu AVC ischemic sau AIT, pacienţii cu microhemoragii au fost de la două până la opt ori mai predispuşi la AVC ulterior cu deficite motorii sau fatal, în timp ce riscul de hemoragie simptomatică nu a fost diferit. Un număr mare de microhemoragii subcorticale poate prezice recurenţa pentru hemoragia intracraniană şi infarctul lacunar.
   Werring şi colab. au descoperit o legătură între microhemoragiile cerebrale şi un grad de disfuncţie cognitivă, independent de gradul de modificări ale substanţei albe de etiologie presupusă ischemică sau de prezenţa AVC ischemic. Acest efect a fost atribuit afectării tisulare de la nivelul lobilor frontali şi ganglionilor bazali. Relaţia dintre funcţia cognitivă şi microhemoragiile cerebrale nu pare să fie valabilă însă pentru toţi pacienţii, întrucât nu există nicio corelare a microsângerărilor cu recuperarea după traumatismul cranian.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe