Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Puncția-biopsie pleurală

Viața Medicală
Dr. Petru-Emil MUNTEAN vineri, 17 ianuarie 2020

Biopsiile pleurale se practică în mod caracteristic pentru evaluarea exsudatelor pleurale nediagnosticate sau în caz de îngroșare pleurală anormală. Suspiciunea malignității sau a infecției, în mod special a tuberculozei, este cel mai frecvent context clinic în care se efectuează.

Biopsiile pleurale închise sunt frecvent efectuate de pneumologi, folosind un ac Abrams sau Cope, iar biopsiile pleurale ghidate imagistic sunt de obicei efectuate de radiologii intervenționiști. Dacă o biopsie pleurală închisă nu este suficientă pentru a stabili un diagnostic, este posibil ca bolnavul să necesite o biopsiere chirurgicală a pleurei. Toracoscopia este singura dintre aceste tehnici care oferă și o opțiune pentru terapie.

În ceea ce priveşte indicațiile și selecția pacientului, biopsiile pleurale sunt adesea indicate în caz de colecţii pleurale recurente nediagnosticate, în mod special atunci când este suspicionată malignitatea (îngroșare pleurală, noduli pleurali sau îngroșare diafragmatică). Ecografia este un prim test rezonabil, deoarece ghidează toracocenteza și celelalte proceduri (biopsiile ghidate ecografic ale pleurei au un randament ridicat în astfel cazuri). Pentru patologiile interstițiale difuze și în cazurile în care terapia este necesară, toracoscopia trebuie luată în considerare doar în scopuri diagnostice.

Tehnică

Este indicat ca procedura să se efectueze în spital. Ea implică următoarele:

 • este obligatorie efectuarea unor analize de sânge și a unei radiografii de profil;
 • medicul dezinfectează zona în care dorește să facă biopsia și injectează anestezicul;
 • un ac gol este apoi introdus ușor prin piele în cavitatea toracică (este recomandată intervenția sub ghidaj ecografic sau prin tomografie computerizată);
 • în interiorul acului gol se introduce un ac mic de tăiere, pentru a colecta probele de țesut (în timpul acestei etape a procedurii, se indică pacientului să expire/ofteze, deoarece acest lucru ajută la prevenirea apariției aerului în cavitatea toracică, care poate duce la colaps pulmonar și, deci, la pneumotorax);
 • sunt luate patru până la șase probe bioptice și trimise la laborator;
 • un bandaj este plasat apoi pe locul biopsiei.

Contraindicații

Tehnica nu va fi folosită în caz de coagulopatie netratată (INR >1,5), trombocitopenie semnificativă (număr de trombocite <50.000), boală dermatologică la locul de puncție, empiem pleural şi folosirea unui anticoagulant sistemic necorectat.

Complicațiile sunt reprezentate de hemotorax (<2%), pneumotorax, hematom (<1%), durere (<15%), reacție vasovagală cu sincopă (<5%).

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 200 de lei
 • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.