"> Rubrica medicului de familie - Viața Medicală
Newsflash
Ars Medici

Rubrica medicului de familie

de Dr. Cătălina PANAITESCU - oct. 17 2014
Rubrica medicului de familie


Inaugurăm, în acest număr, o rubrică dedicată medicului de familie. De ce tocmai acestuia? Pentru că, oriunde în lume, medicina de familie reprezintă baza sistemelor de sănătate, iar performanţa unui sistem este dată şi de rezultatele medicinii de familie.
Va fi o rubrică deschisă comunicării între medicii de familie, dar şi între aceştia şi colegii de alte specialităţi, pe care îi invităm să ne cunoască şi dincolo de constrângerile cadrului profesional în care ne desfăşurăm, cu toţii, activitatea.

 

 

   Îşi aminteşte cineva prenumele doctorului Watson, prietenul de nădejde al lui Sherlock Holmes? Detectivul este, indubitabil, vedeta scrierilor lui Arthur Conan Doyle, dar prezenţa lui este însoţită constant de cea a dr. Watson. Mai mult decât atât, întreaga naraţiune este filtrată prin subiectivitatea acestui personaj, căruia autorul îi încredinţează rolul de catalizator al gândurilor lui Holmes şi receptor al remarcilor fragmentate ale acestuia de-a lungul intrigii. La finalul acesteia, el este acela care sintetizează cazul şi formulează concluziile. Dr. Watson are o poziţie-cheie, îşi asumă – responsabil – misiunea şi interpretează câteodată un fragment solo de mare virtuozitate, atunci când eroul principal, prins cu alte cazuri, alege să rămână în planul al doilea. Familiar şi mai uşor de descifrat deopotrivă de cititori şi celelalte personaje (cărora Holmes, deşi sclipitor, le oferă, de cele mai multe ori, o mână enigmatică), Watson a devenit generic pentru oricine îndeplineşte atribuţiile de mai sus, fie că este vorba de literatură, fie de viaţa reală. V-aţi amintit, între timp, prenumele lui? Probabil că nu, pentru că misiunea sa nu este aceea de a ieşi în prim-plan, ci de a asigura cursivitatea naraţiunii, de a permite celorlalte personaje să-şi îndeplinească rolul şi a facilita cititorilor accesul spre miezul poveştii.
   Iată de unde, ideea unei rubrici dedicate medicului de familie, într-un context în care putem spune, fără teama de a exagera, că acesta este un Watson al sistemului de sănătate. Actul său de naştere îl reprezintă Declaraţia de la Alma Ata, semnată, la 12 septembrie 1978, în cadrul unei întâlniri desfăşurate sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Acolo, echipa de asistenţă medicală primară a fost declarată baza oricărui sistem care recunoaşte sănătatea ca drept fundamental al omului. Pionul central al echipei de asistenţă medicală primară este medicul de familie. Atributele principale ale specialităţii sale sunt accesibilitatea, continuitatea şi abordarea holistică. Cu alte cuvinte, ca şi Watson, el este uşor de abordat, asigură fluiditatea naraţiunii şi plasează indiciile în contextul, mai larg, al pacientului-caz. Misiunea sa nu este uşoară: are de a face cu oameni (nu întotdeauna bolnavi), aflaţi in situ şi nu în afara spaţiilor lor de referinţă, a căror sănătate este ameninţată; diagnosticul este dificil pentru că spectrul morbidităţii este larg, cu patologii în diferite stadii de evoluţie, iar când este vorba de debut, simptomatologia este de multe ori necaracteristică; abordarea pacientului este centrată pe subiectivitatea şi individualitatea acestuia, cu un nivel de aşteptare vizând ajutor în rezolvarea tuturor problemelor, nu numai medicale.
   O partitură complexă, magistral descrisă de o slujitoare a Euterpei, Joana Carneiro, care, înainte de a mânui bagheta dirijorală a câtorva din cele mai prestigioase orchestre filarmonice din lume, a cochetat cu o carieră în medicină: „Medicina de familie acoperă mai multe planuri ale îngrijirii sănătăţii, pe care le înglobează într-o singură specialitate, în acelaşi fel în care un dirijor asociază diferite instrumente. În acest sens, atât medicina de familie, cât şi coordonarea unei orchestre dezvoltă, în ansamblu, o compoziţie, chiar dacă, în acelaşi timp este important să cunoşti fiecare element al acelei compoziţii, în detaliu“.
   Intenţia acestei rubrici este tocmai aceea de a deschide un spaţiu de confluenţă variatelor opinii şi idei privind compoziţiile scrise şi interpretate de medicii de familie în relaţia lor cu pacienţii, colegii din aceeaşi specialitate sau de breaslă, cu decidenţii ş.a.m.d. Subiectele abordate vor fi diverse, de la aspecte legate de practica de zi cu zi, întâmplări, cazuri clinice, note pe marginea legislaţiei, rezultate ale unor studii personale sau comentarii asupra cercetărilor publicate, impresii de la conferinţe ş.a.
   Aşteptăm rândurile dv., convinşi fiind că fiecare are o experienţă profesională şi de viaţă, realizări şi eşecuri, exemple de aşa da sau aşa nu, care merită împărtăşite celorlalţi şi credem că acest lucru nu poate fi decât un caştig pentru toţi. Nu interesează talentul literar, ci fondul articolului propus. Invitaţia se adresează medicilor de familie, dar şi celorlalţi colegi care vor să ni se adreseze, sperând să stabilim astfel legături profesionale mai bune şi o comunicare mai promptă, poate, decât cu ajutorul canalelor oficiale. Acesta este şi motivul pentru care rubrica va exista în „Viaţa medicală“ şi nu în alte publicaţii dedicate exclusiv medicilor de familie (cu rolul lor bine determinat, de altfel, în plaja apariţiilor de specialitate).
   Haideţi, aşadar, să ne aducem aminte de noi, cei de pe vremea când doar visam să devenim doctori, şi de valorile ce ne-au condus pe acest drum. Să ne (re)cunoaştem, într-un spaţiu calm, al tonului moderat, fără patimă şi animozităţi, unde să ne facă plăcere să ne întâlnim, să fim spontani şi deschişi provocărilor, chiar dacă singura finalitate va fi aceea că, la sfârşit, toată lumea se va şti cu toata lumea după numele mic.

Medicii de familie, dar şi cei de alte specialităţi, interesaţi să publice la această rubrică sunt invitaţi să ne scrie la adresa inprimalinie@viata-medicala.ro

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe