Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Supravegherea de sănătate publică a efectelor adverse ale vaccinurilor

   Supravegherea vaccinărilor, siguranţa vaccinurilor reprezintă componente nelipsite şi vitale ale supravegherii bolilor prevenibile prin vaccinare. Extinderea fără precedent a imunizărilor prin vaccinare impune specialiştilor care lucrează în domeniu, oamenilor de sănătate publică, cunoştinţe şi informaţii la zi, atât pentru a-şi justifica motivaţia de practicieni, cât şi pentru a informa competent publicul – părinţi, tutori, adulţi – cu autoritate suficientă şi necesară pentru a contracara informaţiile eronate sau rău intenţionate. Supravegherea, monitorizarea siguranţei vaccinului este o specialitate distinctă a farmaco-epidemiologiei, a farmaco-vigilenţei (vaccino-vigilenţa), care supraveghează pasiv siguranţa produselor, medicamentelor, vaccinurilor. (...)

   Supravegherea vaccinărilor, siguranţa vaccinurilor reprezintă componente nelipsite şi vitale ale supravegherii bolilor prevenibile prin vaccinare. Extinderea fără precedent a imunizărilor prin vaccinare impune specialiştilor care lucrează în domeniu, oamenilor de sănătate publică, cunoştinţe şi informaţii la zi, atât pentru a-şi justifica motivaţia de practicieni, cât şi pentru a informa competent publicul – părinţi, tutori, adulţi – cu autoritate suficientă şi necesară pentru a contracara informaţiile eronate sau rău intenţionate. Supravegherea, monitorizarea siguranţei vaccinului este o specialitate distinctă a farmaco-epidemiologiei, a farmaco-vigilenţei (vaccino-vigilenţa), care supraveghează pasiv siguranţa produselor, medicamentelor, vaccinurilor.
   La ora actuală, se consideră că s-a produs „maturizarea“ programelor de imunizare în mai toate ţările globului, ceea ce readuce în actualitate cunoaşterea reală a efectelor vaccinurilor, a efectelor adverse, a limitelor de protecţie specifică (există un gradient), a acceptării raportului costuri/beneficii, real şi convenabil, în termeni de sănătate publică.
   Vaccinurile sunt testate de producător, în laboratoare, pe animale de experienţă şi pe voluntari, în trei etape ce se deosebesc prin numărul subiecţilor incluşi în experiment (de la 50 la 10.000), după care vaccinul în cauză capătă licenţa, dreptul de a fi utilizat şi comercializat. Experienţa din anii trecuţi a scos în evidenţă existenţa unor efecte adverse atribuite unor vaccinuri noi (zero efecte adverse în cazul fazei a treia a testării, care numără 10.000 de subiecţi), încât a fost necesar să se instituie o supraveghere susţinută, în vederea detectării reacţiilor adverse rare şi extrem de rare.
   Observaţia corectă (John K. Oskander şi Robert Tchen) remarcă faptul că toleranţa pentru reacţii adverse este mai redusă la vaccinuri comparativ cu medicamentele, deoarece vaccinurile sunt administrate unor persoane sănătoase, preponderent copiilor, în vederea prevenţiei, iar medicamentele se administrează persoanelor bolnave, în scop curativ sau preventiv. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.