Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Un manual de excepţie

Viața Medicală
Dr. Luigi P. BADANO vineri, 24 iunie 2011

   Acesta este calificativul pe care îl acordă cărţii Ecocardiografia Doppler (editori: Bogdan A. Popescu şi Carmen Ginghină) însuşi preşedintele Asociaţiei Europene de Ecocardiografie, dr. Luigi P. Badano (Italia), cel care o recenzează pentru cititorii noştri. (...)


  M-am întrebat întotdeauna dacă citirea unui manual este modalitatea cea mai bună de a învăţa şi de a înţelege ecocardiografia clinică. Deoarece ecocardiografia este o tehnică ce investighează inima în mişcare, este foarte dificil să apreciezi modificările morfologice şi funcţionale ale structurilor cardiace pe parcursul ciclului cardiac prin imagini statice. Totuşi, după ce am văzut manualul ECOCARDIOGRAFIA DOPPLER de dr. Bogdan A. Popescu şi prof. dr. Carmen Ginghină, am aflat răspunsul. Nu toate manualele de ecocardiografie sunt la fel, iar Ecocardiografia Doppler merită, fără îndoială, să fie citită.     
   Ecocardiografia Doppler este una dintre puţinele cărţi dedicate tehnicii Doppler, tehnică pe care o folosim la fiecare pacient şi care este disponibilă pe orice ecocardiograf. Utilizarea adecvată şi inteligentă a acestei tehnici (aşa cum este ilustrată în această carte) aduce o multitudine de informaţii despre fiziologia şi patologia cardiacă, informaţii ce pot fi folosite pentru a stabili diagnosticul corect, pentru a evalua severitatea unei patologii cardiace şi/sau tratamentul pacienţilor într-un mod neinvaziv şi cost-eficient. În plus, tehnica Doppler se bazează în principal pe interpretarea anvelopelor spectrale, ce nu îşi pierd valoarea informativă când sunt prezentate ca imagini statice. Mai mult, când înregistrările Doppler sunt culese prospectiv şi selectate cu atenţie pentru a ilustra diferite concepte, cum este cazul în Ecocardiografia Doppler, cititorul poate simţi cu adevărat experienţa, cunoştinţele şi, de asemenea, pasiunea pentru ecocardiografie ale autorilor.
   În plus, Ecocardiografia Doppler nu este doar o carte, ci este un produs al unei Şcoli de ecocardiografie. Autorii sunt cu toţii cardiologi de la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“. De asemenea, tehnoredactarea cărţii şi a DVD-ului ce însoţeşte cartea au fost realizate de un tânăr cardiolog de la acelaşi Institut. Profunzimea şi amploarea subiectelor tratate în cele 422 de pagini bogat ilustrate ale cărţii sunt extraordinare. Apreciind grija autorilor în selectarea celor peste 1.300 de imagini ecografice, 140 de scheme şi peste 200 de filme, se poate observa că nu a fost luată la întâmplare o imagine de stenoză mitrală, autorii căutând acea imagine specifică ce ilustrează cel mai bine acel concept particular în stenoza mitrală, ca şi în exemplificarea diferitelor grade de regurgitare şi de bloc atrioventricular etc. Acest lucru nu este rodul întâmplării, ci reflectă cunoaştere, implicare şi pasiune, rezultate ale unei Şcoli capabile să asigure standarde înalte de educaţie practică şi teoretică şi, de asemenea, să transmită dragostea pentru un lucru bine făcut. Autorii – mentorii, ca şi cei mai tineri – trebuie felicitaţi pentru aceasta.
   Cartea este îmbogăţită printr-un DVD care conţine peste 200 de filme de înaltă calitate, de Doppler color şi de Doppler tisular. Aş vrea să recomand în mod special secţiunile „practice“ dedicate demonstrării achiziţiei unor secţiuni ecocardiografice corecte şi unor înregistrări Doppler adecvate. Această parte este originală şi foarte utilă atât pentru începători, cât şi pentru experţi.
   În concluzie, Ecocardiografia Doppler este un produs educaţional de înaltă calitate, iar editorii şi autorii se pot mândri cu această realizare. Nu putem decât să le mulţumim pentru timpul şi efortul dedicate pentru a ne pune la dispoziţie un manual de excepţie.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC