Newsflash
ACTUALITATE Știri

Educarea cadrelor medicale în acordarea primului ajutor

de Florentina Ionescu - sept. 12 2023
Educarea cadrelor medicale în acordarea primului ajutor

Statisticile arată că utilizarea defibrilatoarelor automate externe este relativ redusă în Europa. Totodată, locuitorii din circa 70% din statele europene au suferit un stop cardio respirator în afara spitalelor.

Medist Imaging & POC și Consiliul Național Român de Resuscitare (CNRR) au organizat duminică, 10 septembrie, un curs de acordare a primului ajutor pentru asistenții medicali de pe secțiile de ATI și blocul operator din cadrul Spitalului Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

În cadrul cursului, organizat la sediul Medist, instructorii CNRR au pus accentul pe evaluarea imediată a victimei/pacientului, pe identificarea stopului cardio-respirator în mod corect și pe realizarea compresiilor toracice care asigură perfuzarea și menținerea viabilității creierului, până la intervenția echipelor medicale de resuscitare avansată. 

Resuscitare cardiopulmonară de calitate

După o introducere teoretică, participanții au avut ocazia să învețe să folosească defibrilatorul Zoll R Series, care înglobează tehnologii de înaltă performanță și este ușor de utilizat, ajutând personalul medical să ofere o resuscitare cardiopulmonară de calitate. La final, cursanții au fost evaluați de instructori și, în funcție de implicarea fiecăruia, au primit certificate de absolvire acreditate de Consiliul European de Resuscitare. 

Conform statisticilor emise de Consiliul European de Resuscitare în 2021, stopul cardiac subit este a treia cauză de deces în Europa. 29 de țări europene au participat la un studiu pentru Registrul European al Stopului Cardiac, iar rezultatele au fost următoarele: 

  • În aproximativ 70% din țările europene oamenii au suferit un stop cardio-respirator în afara spitalului.
  • La nivel european, incidența anuală a stopului cardio-respirator survenit în afara spitalului este între 67 și 170 la 100.000 de locuitori.
  • Utilizarea defibrilatoarelor externe automate (AED) rămâne scăzută în Europa, fiind înregistrată o medie de 28%.
  • 80% din țările europene oferă resuscitare cardiopulmonară asistată de un medic, dintre care 75% dețin un defibrilator automat extern. Majoritatea țărilor (90%) au acces la centre de stop cardiac pentru îngrijiri post-resuscitare. 

„Când vorbim de resuscitarea cardiopulmonară este important să fim la zi cu protocoalele emise de Consiliul European de Resuscitare. Acestea se îmbunătățesc permanent și ne ajută să acționăm mai eficient, să înțelegem foarte bine de ce facem anumite manevre și care sunt manevrele importante atunci când vorbim de resuscitare. De aceea, am extins portofoliul de cursuri, am început să traducem din ce în ce mai multe protocoale pe care le distribuim public și gratuit, astfel încât toți cei care activează în domeniul medical să aibă acces la ele”, a explicat Gabriel Vâlsan, secretar general al CNRR.

Pe lângă instruirea cadrelor medicale, specialiștii atrag atenția asupra importanței educării populației cu privire la recunoașterea stopului cardio-respirator și la aplicarea măsurilor de resuscitare, astfel încât orice persoană să poată acționa în spațiile publice, unde au loc multe situații în care este nevoie să se folosească aceste cunoștințe medicale.

Educația este importantă în acest sens, astfel încât atât cadrele medicale, cât și oamenii care nu activează în domeniul medical să fie pregătiți pentru a face față situațiilor de urgență. 

În cadrul acestui curs au fost aduse în atenție cele mai noi protocoale în domeniul resuscitării cardiopulmonare (RCP), recomandate de Consiliul European de Resuscitare. 

„O intervenție rapidă și corectă prin RCP poate preveni daunele ireversibile sau chiar decesul pacientului”, a declarat Bogdan Niculescu, director general Medist Imaging & POC. 

Evenimentul face parte din programul Medist Academy prin intermediul căruia sunt organizate periodic cursuri și workshopuri medicale. Acest program include sesiuni de instruire practică pentru tehnici chirurgicale și proceduri medicale, simulări de cazuri clinice pentru dezvoltarea abilităților de diagnosticare a pacienților, precum și demonstrații practice pe noi tehnologii și dispozitive medicale de ultimă generație. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe