Newsflash
ACTUALITATE Știri

Bineinculori.ro: platformă educațională pentru persoanele nevăzătoare, lansată recent

de Florentina Ionescu - oct. 30 2023
Bineinculori.ro: platformă educațională pentru persoanele nevăzătoare, lansată recent

Săptămâna trecută a fost lansată platforma educațională adresată persoanelor nevăzătoare bineinculori.ro.

Asociația Zi de Bine a inaugurat platforma educațională bineinculori.ro, alfabetul tactil al culorilor sau alfabetul Scripor, dezvoltat de către Tudor Scripor. Cuvântul „culoare”, indiferent de limbă, dialect, cultură sau zonă geografică, a fost redus la un simbol, unic și universal. Acest simbol permite nevăzătorilor să recunoască și să diferențieze culorile în mod eficient, fără bariere de limbă și fără a fi necesar să învețe alfabetul Braille. 

Proiectul a fost realizat cu susținerea partenerilor strategici ai Asociației Zi de Bine, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

„Platforma educațională bineinculori.ro oferă nu doar o modalitate eficientă de învățare a alfabetului tactil al culorilor, ci și susține promovarea incluziunii, făcând legătura între două lumi, cea a persoanelor tipice și a persoanelor nevăzătoare. În plus, aceasta a fost creată nu doar ca o platformă, ci ca o punte solidă de comunicare, sporind empatia și sensibilizarea față de nevoile persoanelor nevăzătoare”, a declarat Tudor Scripor, creatorul alfabetului Scripor. 

Algoritmul alfabetului Scripor se bazează pe teoria culorilor, recunoscută la nivel internațional prin reprezentarea celor trei culori primare: roșu, galben, albastru; culorilor secundare: portocaliu, verde, mov; culorilor terțiare: maro; și culorilor acromatice: gri, alb și negru. 

Dacă o celulă Braille este compusă din șase puncte, celula Scripor este compusă din zece puncte în total. Pozițiile punctelor sunt identificate prin numere de la 1 la 9, iar numărul 10 este alocat punctului de orientare. Acesta îndeplinește un dublu rol: determină poziția celulei și elimină orice confuzie dintre reprezentările alfabetului Braille și Scripor. 

O combinație de puncte dintr-o singură celulă este folosită pentru a reprezenta o culoare. O celulă adiacentă, alăturată culorii de bază reprezintă nuanțele deschise sau închise, tonurile, saturația sau intensitatea culorilor. 

În plus, timpul de asimilare a alfabetului Scripor este de aproximativ 30 de minute sau chiar mai puțin pentru cei care știu și alfabetul Braille, timpul mediu de asimilare a alfabetului Braille fiind în general de 2 ani. 

Salt imens 

„Lansarea acestei platforme educaționale reprezintă un pas semnificativ către crearea unei lumi mai accesibile pentru persoanele nevăzătoare. Acest simbol unic dezvoltat de către Tudor Scripor permite nevăzătorilor să recunoască și să diferențieze culorile în mod eficient, fără a fi necesar să învețe alfabetul Braille. Iar acest lucru reprezintă un salt imens. Această inițiativă este un exemplu concret al puterii inovației în sprijinirea comunității nevăzătorilor. Îi încurajăm pe toți cei interesați să exploreze această platformă și să afle cum pot contribui la integrarea persoanelor nevăzătoare în societate”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE. 

Învățarea alfabetului Braille poate fi uneori dificilă 

În București trăiesc peste 5.800 de persoane cu dizabilități vizuale, iar la nivel național, conform Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), sunt înregistrate peste 86.000 de astfel de cazuri. Majoritatea sunt persoane care își pierd vederea într-un anumit moment al vieții, nu se nasc nevăzătoare. Din păcate, pentru aceste persoane, învățarea alfabetului Braille după o anumită vârstă este dificilă sau chiar imposibilă. 

Proiectul „BINE în Culori” oferă o soluție inovatoare în acest sens, în contextul în care acest sistem a devenit esențial pentru implementarea unor directive europene obligatorii de accesibilizare a produselor. Prin intermediul alfabetului Scripor se poate semnaliza culoarea unui produs în toate limbile țărilor în care este vândut, fără a necesita etichete mult prea lungi. 

Câteva exemple au fost date chiar la lansarea platformei: centurile colorate pentru diverse arte marțiale, cubul rubik, etichete adezive care pot fi lipite pe orice, sticle de vin cu etichete care indică culoarea vinului, joc X și 0 ediția de buzunar și un joc rumy care poate fi jucat de persoane nevăzătoare cu persoane tipice. 

„BINE în Culori” le oferă persoanelor nevăzătoare un beneficiu vital: capacitatea de a distinge între produse sau substanțe de aceeași formă și dimensiune, dar cu proprietăți și potențial periculos diferite. 

Platforma educațională bineinculori.ro este deja accesibilă și cuprinde mai multe secțiuni: Învățarea alfabetului tactil al culorilor, Download de resurse educaționale, Accesibilizarea sporturilor, Legislație, Webinarii și Podcasturi, Întrebări și Răspunsuri. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe