Newsflash
Internaționale Știri

Broșură și test de autoevaluare, de Ziua europeană de combatere a depresiei

de L. Budin - oct. 2 2023
Broșură și test de autoevaluare, de Ziua europeană de combatere a depresiei

Alianța Europeană împotriva Depresiei (EAAD) pune la dispoziție pe pagina sa web un test de autoevaluare, care poate fi făcut înainte ca medicul să pună diagnosticul.

Ziua Europeană de combatere a depresiei a fost marcată la data de 1 octombrie, fiind o iniţiativă a Asociaţiei Europene pentru Combaterea Depresiei (European Depression Association - EDA), o alianţă de organizaţii, pacienţi, cercetători şi profesionişti din domeniul sănătăţii din 19 ţări din Europa. Se oferă informații despre o boală care este considerată printre cele mai frecvente şi mai invalidante. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estima la acea vreme că 350 de milioane de oameni suferă de depresie în întreaga lume, majoritatea adulţi cu vârstă de muncă. Peste 30 de milioane de oameni suferă de depresie numai în Europa, ceea ce o face una dintre cele mai frecvente boli din statele membre ale UE, relatează Agerpres, citând informații de pe site-ul Parlamentului European.

Tema evenimentului din acest an este „Depresia în vremuri incerte”, potrivit EDA, care pune la dispoziţie pe site-ul său o broşură online despre depresie şi tulburări de dispoziţie – „The handbook on Depression and Mood Disorder in your language”. 

Şi Alianţa Europeană împotriva Depresiei (EAAD) susţine Ziua Europeană a Depresiei şi continuă să depună eforturi pentru îmbunătăţirea tratamentului depresiei şi prevenirea sinuciderii prin proiecte finanţate de Uniunea Europeană. Activităţile Alianţei implică o colaborare strânsă cu peste 120 de parteneri şi membri ai reţelei regionale din Europa, Australia, Canada, Chile şi Noua Zeelandă, cu scopul comun de a consolida angajamentul comunităţii prin implementarea conceptului de intervenţie pe patru niveluri şi de a permite oamenilor să-şi gestioneze singuri depresia prin intermediul instrumentului online bazat pe dovezi iFightDepression (iFD). Ca recunoaştere a eficacităţii lor în abordarea depresiei şi a comportamentului suicidar, aşa cum a fost dovedit de un ansamblu de studii ştiinţifice, atât conceptul de intervenţie pe patru niveluri al EAAD, cât şi instrumentul iFightDepression, au fost votate drept „cele mai bune practici de sănătate mintală” de reprezentanţi ai statelor membre ale UE la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene din Ispra, în mai 2019.

Activ din aprilie 2021, proiectul EAAD-Best este condus de Centrul de Coordonare EAAD, situat în Departamentul de Psihiatrie, Psihosomatică şi Psihoterapie de la Goethe Universitat, din Frankfurt. Proiectul are două obiective generale: îmbunătăţirea îngrijirii pacienţilor cu depresie şi prevenirea comportamentului suicidar în Europa prin transferul şi implementarea conceptului de intervenţie pe patru niveluri şi a instrumentului iFD în opt ţări europene. 

Recunoaşterea depresiei nu este întotdeauna simplă. EAAD pune la dispoziţie pe pagina sa web un test de autoevaluare rapidă a stării de spirit, care ajută şi la verificarea unor semne sau simptome principale ale depresiei. Rezultatele sunt orientative, doar medicul sau alt profesionist din domeniul sănătăţii putând confirma un diagnostic. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe