Newsflash
OPINII

Cabinetele medicale în clădirile cu risc seismic

de Drd. Rareș Voroneanu - oct. 20 2023
Cabinetele medicale în clădirile cu risc seismic

Legislaţia actuală prevede că nu pot fi organizate activităţi comerciale ori de divertisment în spaţii ce sunt situate în clădiri care au fost încadrate în clasa I de risc seismic.

Activitatea medicală, prin specificul ei, nu poate fi realizată în orice spaţiu. În mod tradiţional, când ne gândim la spaţiile în care se exercită actul medical, ne gândim la spital, fie el privat sau din sfera publică. Există câteva reglementări de care trebuie să ţinem cont atunci când deschidem un cabinet care are ca obiect de activitate medicina. 

În acest sens, legislaţia actuală prevede că nu pot fi organizate activităţi comerciale ori de divertisment în spaţii ce sunt situate în clădiri care au fost încadrate în clasa I de risc seismic. De interes pentru articolul prezentat astăzi sunt dispoziţiile Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. 

Așadar, în conformitate cu cadrul juridic existent, este interzis ca o persoană să organizeze și să desfășoare activităţi cu caracter permanent ori temporar care implică o aglomerare de persoane în spaţiile publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă încadrate, prin intermediul unui raport de expertiză tehnică, în clasa de risc seismic Rs I. Într-un limbaj comun, sintagma „risc seismic Rs I” reprezintă clădirile cu „bulină roșie”.

Există soluţii

Referitor la sintagma utilizată de legiuitor, respectiv „aglomerare de persoane”, avem în vedere prezenţa concomitentă a minimum 50 de persoane într-o singură încăpere. Astfel, în acest mod, fiecărei persoane îi revine o arie de pardoseală ce este mai mică de 4 m2. 

La ce sancţiuni se expun persoanele care nesocotesc aceste dispoziţii legale? Conform dispoziţiilor legale, administratorii clădirilor ori spaţiilor, fie că fac parte din categoria persoanelor fizice sau a persoanelor juridice, pot fi amendaţi cu sume ce sunt cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Dispoziţiile legale au rolul de a nu expune nici pacienţii, dar nici profesioniștii din sectorul medical unui risc. De altfel, activitatea medicală impune standarde speciale, iar aici nu ne referim doar la clădirea care găzduiește cabinetele medicale. Chiar dacă legislaţia pe care am menţionat-o mai sus este în vigoare de câteva luni bune, încă există cabinete medicale care o nesocotesc și care se expun amenzilor contravenţionale.

În final, mai menţionez că interdicţia de funcţionare a cabinetului medical poate fi ridicată în cazul în care imobilul este consolidat. Prin urmare, în cazul în care sunteţi într-o astfel de situaţie precum cea expusă mai sus, trebuie să știţi că există soluţii de rezolvare.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe