Newsflash
ACTUALITATE Știri

Cezar Irimia: România rurală suferă de boli cronice

de Cristina GHIOCA - iul. 7 2023
Cezar Irimia: România rurală suferă de boli cronice

Mulţi dintre locuitorii din mediul rural nu știu că au o boală cronică și nu au idee despre posibilele complicaţii ale afecţiunilor de care suferă.

Peste 1.200 de persoane din mediul rural au beneficiat de analize gratuite pentru depistarea bolilor cardiovasculare, a diabetului și obezităţii în cadrul ediţiei de anul acesta a caravanei „Sănătatea vine la tine”, organizată de Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR). Rezultatele obţinute nu sunt deloc încurajatoare: 75% dintre persoanele care s-au lăsat investigate au avut colesterolul crescut, aproape 75% erau supraponderale sau obeze, iar 43% aveau diabet sau prediabet. „Aceste cifre arată clar că România rurală suferă de boli cronice. Iar unele dintre ele se numesc Subdiagnosticare cronică, Lipsa reevaluărilor ulterioare începerii unui tratament, Lipsa seriozităţii cu care luăm tratamentul prescris de medic, Automedicaţia”, a subliniat Cezar Irimia, președintele APCR.

În plus, multe persoane nu sunt conștiente că au probleme de sănătate și nu au idee despre posibilele complicaţii ale bolilor de care suferă. „Am întâlnit persoane care au intrat în cabinet spunând că nu suferă de nicio boală cronică și au ieșit cu patru diagnostice de boli cronice”, a subliniat dr. Anca Roman, medic specialist Diabet, nutriţie și boli metabolice, participant la caravană.

Datele îngrijorează specialiștii

Rezultatele obţinute în urma campaniei au fost prezentate și analizate în cadrul unei mese rotunde organizate vineri, 30 iunie, la Palatul Parlamentului. La eveniment au participat numeroși profesioniști din domeniul sănătăţii, dar și reprezentanţi ai autorităţilor și asociaţiilor de pacienţi.

„Aceste rezultate sunt înfiorătoare. (...) Potrivit estimărilor din Atlasul Mondial de Obezitate, în România, până în 2035, prevalenţa obezităţii ar urma să fie de 35%, dar iată că în zonele rurale se depășesc toate estimările”, a subliniat dr. Anca Hâncu, medic nutriţionist și președinta Asociaţiei Medicale de Prevenţie prin Stil de Viaţă Sănătos.

În opinia ei, la fel de îngrijorător este și faptul că, dintre toate persoanele diagnosticate cu obezitate, doar patru, conform rezultatelor, știau că au această boală. „Trebuie să încercăm să schimbăm această percepţie culturală la nivelul poporului român, astfel încât obezitatea să fie percepută ca boală. Căci acum este văzută mai mult ca un semn de prosperitate sau, eventual, ca o problemă estetică.”

Situaţia a fost la fel și în cazul altor problemele de sănătate sau afecţiuni identificate. Doar 19% dintre persoanele cu hipercolesterolemie știau că au colesterolul mare. De asemenea, 60 de persoane au aflat în cadrul caravanei că este posibil să sufere de diabet zaharat.

O altă problemă care a stârnit îngrijorare a fost riscul de boli cardiovasculare identificat la persoanele testate – 57% aveau un risc crescut și foarte înalt de a dezvolta astfel de afecţiuni. Proporţia este cu 12% mai mare decât cea înregistrată la precedenta ediţie a caravanei. „Creșterea semnificativă a riscului cardiovascular este extrem de alarmantă. Situaţia ne arată că în mediul rural lucrurile sunt mai rele decât la oraș în ceea ce privește expunerea la factorii de risc cardiovasculari. Mediul rural ne arată cât de bine știm să facem prevenţie, și aici sunt lucruri care trebuie rezolvate”, a punctat dr. Ștefan Busnatu, medic cardiolog.

„Acest proiect ne-a arătat grozăvia realităţii pe care o trăim”, a adăugat dr. Daciana Toma, vicepreședinta Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, care a subliniat că diagnosticele identificate sunt factori de risc pentru evenimente cardiovasculare majore, inclusiv pentru deces. Ea a arătat însă că, odată cu intrarea în vigoare a noului Contract-cadru, medicii de familie vor avea instrumentele necesare pentru a putea identifica acești factori de risc la persoanele asigurate, dar și pentru a diagnostica precoce anumite afecţiuni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe