Newsflash
ACTUALITATE Știri

CMSR a publicat Studiul Național privind starea de sănătate orală a românilor

CMSR a publicat Studiul Național privind starea de sănătate orală a românilor

Colegiul Medicilor Stomatologi din România a publicat luni, 17 iunie, într-o conferință de presă organizată cu sprijinul Ministerului Sănătății, rezultatele studiului național de sănătate orală.

172 de medici stomatologi s-au implicat voluntar în culegerea datelor, proces care s-a desfășurat în perioada 25 martie – 10 mai. 

„Când am primit votul medicilor stomatologi din întreaga țară, am promis ca, alături de noua echipa de conducere a CMSR, la nivel național și local, să recâștigăm recunoașterea importanței comunității noastre profesionale în societate. În acest fel, vom putea oferi pacienților noștri servicii medicale mai bune, iar celor care au cea mai mare nevoie de ele, acces nediscriminatoriu.

Primul pas în rezolvarea oricărei probleme este reprezentat de conștientizarea ei și  a implicațiilor cu care vine la pachet. Datorită celor 172 de colegi, medici stomatologi care s-au implicat, în mod voluntar, în culegerea datelor, avem astăzi un studiu solid, reprezentativ la nivel național. Această radiografie a stării de sănătate orală, a percepțiilor și comportamentelor românilor cu privire la igiena orală, va susține cu date clare solicitările pe care le transmitem în dialogul cu partenerii instituționali”, transmite dr. Florin Lăzărescu, Președinte CMSR.

Ministrul Sănătății, Prof. Dr. Alexandru Rafila: Este nevoie să finanțăm măcar un pachet de bază de intervenții stomatologice 

Prezent la lansarea studiului național realizat de CMSR, ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, a numit cele trei parteneriate prioritare prin intermediul cărora starea de sănătate orală a românilor poate fi îmbunătățită: 

  • Parteneriat CMSR – CNAS, pentru finanțarea unui pachet de bază de intervenții stomatologice
  • Parteneriat CMSR – Ministerul Sănătății, pentru dezvoltarea unui program național de prevenție
  • Parteneriat CMSR – Ministerul Educației, pentru dezvoltarea unui program de educație pentru sănătatea orală

Potrivit ministrului Sănătății, finanțarea serviciilor stomatologice din fonduri publice este la un nivel „care nu are legătură cu realitatea. Și, de fapt, eu cred că sunt bani folosiți ineficient. Este ca și cum eu am nevoie să schimb uleiul la mașină și în loc să-l schimb pe tot, schimb doar 1 litru, pentru că nu am suficienți bani. Ori finanțăm, ori nu finanțăm. Nu cred că are rost să finanțăm ceva cu care nu putem face aproape nimic. (...) Dar măcar să putem finanța un pachet de bază care să aibă legătură cu realitatea, să țină cont de nevoi și care să aibă un impact pozitiv și asupra concluziilor mai puțin încurajatoare care reies din studiul național de sănătate orală pe care l-ați dezvoltat”, a adăugat Ministrul Sănătății, Prof. Dr. Alexandru Rafila. 

Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel: Un popor edentat nici nu gândește bine și nici nu se educă cum trebuie 

„În primul rând vreau să vă felicit pentru acest studiu și pentru munca pe care ați depus-o. Este un studiu care ne aduce cu picioarele pe pământ și ne arată cât de inconștienți suntem cu privire la sănătatea noastră orală. (...) Eu aș începe în felul următor: La clasa 1, pe lângă cărți, aș pune o periuță, o pastă de dinți, precum și un mic pliant care să arate cum trebuie folosite periuța și pasta de dinți. Iar această aprovizionare ar trebui să fie constantă”, afirmă președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României. 

În ceea ce privește plafonul asigurat de CNAS pentru intervențiile stomatologice, Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel afirmă că „este derizoriu. Acei bani, dacă azi i-am primit, azi se termină. Plus că un cabinet mai cheltuie încă pe atât pe foile de hârtie care trebuie trimise la CNAS, cu explicații cu privire la motivul și modul în care acei bani au fost cheltuiți.

În ceea ce privește recomandarea CMSR privind introducerea noțiunii de „stomatolog de familie”, Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel remarcă, în momentul de față, o ruptură între medicii de familie și medicii stomatologi, care ar putea fi rezolvată prin introducerea acestei noi noțiuni.

„Mi-a plăcut ideea cu privire la stomatologul de familie. Poate ne gândim legislativ să-l punem lângă medicul de familie, să facem un tandem. În momentul de față există o ruptură între acești doi piloni. (...) Sănătatea orală este o problemă de sănătate publică, pentru că un popor care este edentat nu gândește nici bine și nici nu se educă cum trebuie,” a transmis președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României. 

CMSR propune Memorandumul pentru Sănătate Orală

Având în vedere starea sănătății orale a românilor, precum și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind adoptarea de politici prin care statele să asigure acoperirea universală cu servicii de sănătate orală pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă, răspunzând astfel nevoilor și cerințelor populației pentru o bună sănătate orală, la finalul conferinței de presă în care au fost publicate rezultatele studiului național de sănătate orală, CMSR a propus spre analiză și dezbatere un Memorandum pentru Sănătatea Orală a Românilor.

Acest document oferă noi instrumente pentru politicile publice, prin asumarea partenerilor instituționali, cu scopul de a facilita accesul la servicii de sănătate orală esențiale, de calitate, pentru toți cetățenii.

Rezultatele complete ale studiului național de sănătate orală, precum și Memorandumul pentru Sănătate Orală pot fi consultate accesând site-ul www.cmsr.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe