Newsflash
ACTUALITATE Știri

Femeile supuse violenței intră la menopauză cu 20 de luni mai devreme (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - iul. 2 2024
Femeile supuse violenței intră la menopauză cu 20 de luni mai devreme (studiu)

Din cauza violenței de gen, sănătatea sexuală, reproductivă şi generală a femeilor este afectată, ceea ce determină intrarea la menopauză cu 20 de luni mai devreme, precum și apariția mai multor simptome.

Potrivit unui studiu efectuat de cercetători de la Universitatea din Granada (UGR), Spania, abuzurile afectează noi sfere ale sănătăţii victimelor.

Abuzul este asociat cu simptome ale menopauzei mai numeroase şi mai grave, dar şi cu o calitate mai slabă a vieţii, consideră cercetătorii Loreto Mendoza Huertas şi Nicolás Mendoza de la Departamentul de Obstetrică şi Ginecologie al UGR, şi Débora Godoy Izquierdo de la Departamentul de Personalitate, Evaluare şi Tratament Psihologic al aceleiaşi universităţi. 

„Este esenţial să luăm în considerare aceste antecedente în cadrul practicii noastre clinice obişnuite atunci când tratăm femeile aflate la menopauză, care prezintă simptome excesive, şi să avertizăm asupra riscurilor generale, pe termen lung, pentru sănătate cu care se confruntă toate femeile care au suferit un episod de violenţă de gen”, susțin cercetătorii în studiul preluat de El Pais

Studiul a fost efectuat pe femei victime ale violenţei - 75% au raportat violenţă fizică, 57,1% violenţă sexuală şi aproape 40% s-au confruntat cu toate tipurile de violenţă.

Femeile expuse la violenţă au intrat la menopauză cu aproximativ 20 de luni mai devreme comparativ cu cele dintr-un grup de control, care nu s-au confruntat cu abuzuri.

În plus, 20,7% dintre victime au dezvoltat insuficienţă ovariană prematură, care este considerată o menopauză precoce, acest procent fiind mult peste cel înregistrat în cadrul grupului de control şi al populaţiei generale.

Conform cercetării, problema afectează toate femeile în mod egal, indiferent de vârsta sau de condiţia lor, de origine socială sau de educaţie. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe